Moderaterna ökar tredje månaden i rad: ”Måste fortsätta bygga trovärdighet i migrationsfrågan”

Hanif Bali tror att M kan gå om S i valet 2018. Foto: Per Pettersson / Wikimedia Commons
  • Söndag 13 mar 2016 2016-03-13
E-post 778

SVERIGE Moderaterna fortsätter att öka i svensk väljaropinion för tredje månaden i rad, om än innanför den statistiska felmarginalen. Det visar en opinionsmätning från Nyheter Idag/Sentio för mars månad. Sverigedemokraterna backar samtidigt i mätningen, men är fortsatt största parti.

Det ser onekligen ut som att Moderaternas nya linje i svensk politik ger utdelning. För tredje månaden i rad ökar partiet i mätningar från Nyheter Idag/Sentio och i mätningen för mars månad når de 22,7 procent. Det är fortsatt något under valresultatet 2014 där partiet fick 23,3 procent stöd av väljarna, men trenden är tydlig – det går just nu bra för Anna Kinberg Batra.

Den mest vanligt förekommande förklaringen till att Moderaterna går framåt ligger främst i partiets omsvängning i migrationspolitiken där väljarna uppfattar att Moderaterna nu utmanar Sverigedemokraterna. Samtidigt genomför sittande rödgröna regering mycket av den politik Sverigedemokraterna sedan länge argumenterat för och nu på senare tid även Moderaterna.

En tongivande debattör i Moderaterna, riksdagsledamoten Hanif Bali, är säker på att det är den nya linjen i migrationspolitiken som nu ger utdelning.

– Jag tror att vi äntligen börjar nå ut till väljarna med vår nya politik och vår nya policy. Det är därför jag tror de reagerar positivt, säger han till Nyheter Idag.

Men det ger ingen utdelning för Socialdemokraterna. I februarimätningen kunde Nyheter Idag berätta att Stefan Löfven har ett rekordlågt väljarstöd att hantera, endast 21,1 procent stöd fick S i den mätningen. För mars månad ser det något bättre ut, om än på katastrofala nivåer, partiet når nu en procentenhet mer med 22,1 procent stöd i opinionen.

– Man har kunnat se att Socialdemokraterna, förvisso på väldigt låga nivåer, kunnat stabilisera sig något nu när människor märker att de kör över Miljöpartiet, säger Bali.

Tror du att Moderaterna kan bli större än Socialdemokraterna i valet 2018?

– Det är ingen omöjlighet, det är absolut ingen omöjlighet. Men då måste vi fortsätta hålla den här linjen och att vi fortsätter bygga upp trovärdighet i den absolut viktigaste frågan som svenska folket har, nämligen migrationsfrågan.

Fortsatt störst är Sverigedemokraterna som samlar 24,0 procent stöd i opinionen. Det är en tillbakagång med 1,5 procentenheter jämfört med februari, även om samtliga mätningar förutom Piratpartiet ligger innanför den statistiska felmarginalen. Samtidigt är det Sverigedemokraterna som är de stora vinnarna sedan valet 2014, partiet har ökat med otroliga 11,1 procent sedan valet 2014 jämfört med siffrorna för mars månad.

För småpartierna noteras att Centerpartiet backar något och skulle nå 5,3 procent om det vore val i dag. Än värre ser det ut för Jan Björklunds påstådda liberala parti, där balanserar stödet farligt nära spärren om fyra procent med ett stöd om endast 4,2 procent.

En annan detalj som kan noteras är att Kristdemokraterna och Feministiskt initiativ är lika stora i mätningen från mars månad. Bägge partier når 3,3 procent stöd av väljarkåren.

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 3 och 9 mars där 1029 personer tillfrågats och av dessa har 766 uppgett partipreferens.

Hela mätningen för mars månad – febrarimätningen inom parentes

Vänsterpartiet 7,0 (6,3)
Socialdemokraterna 22,1 (21,1)
Miljöpartiet 6,1 (5,3)

Centerpartiet 5,3 (6,6)
“Liberalerna” 4,2 (4,7)
Moderaterna 22,7 (21,8)
Kristdemokraterna 3,3 (3,0)

Sverigedemokraterna 24,0 (25,5)

Piratpartiet 1,0 (1,8)
Feministiskt Initiativ 3,3 (3,2)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag