Moderaterna om S-fusket: ”Tagit alldeles för lätt på den här frågan”

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 5 sep 2018 2018-09-05
E-post 678

STOCKHOLM Moderaterna presenterade på onsdagen en extern rapport över den desinformation som spridits om partiet från socialdemokratiskt håll. Partisekreteraren Gunnar Strömmer var stenhård i sin kritik av Socialdemokraterna. –Det finns en betydande risk att det påverkar hur enskilda personer röstar, sade han.

Säkerhetsexperten Johan Wiktorin, PwC, presenterade rapporten som Moderaterna beställt över den desinformation på arabiska och somaliska som spridits om Moderaterna från socialdemokratiska företrädare i Sverige.

– Vi kommer nu att överlämna den här rapporten till MSB och OSSE, sade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. Även Socialdemokraterna ska få rapporten.

Läs även: Socialdemokratisk politiker i Örebro sprider dubbla valbudskap: Ett för svenskar och ett för somalier

Det handlar om felaktiga påståenden om Moderaternas politik, bland annat att Moderaterna skulle vilja dra in medborgarskapet för invandrare som kommit till Sverige efter 1970 och ta barn från deras föräldrar. Något som journalisten Galaxia Elias avslöjade på sin Facebooksida, där hon exponerade en socialdemokratisk politiker i Sävsjö. Flera andra socialdemokrater runt om i landet blev påkomna med att sprida lögnerna på arabiska. I Örebro har budskapet delats på somaliska.

Johan Wiktorin konstaterade att han och ett team på åtta personer lyckades spåra originalinlägget till en Facebookanvändare som uppger Kuwait som hemmaland. Sannolikt är det ett konto med falskt namn. Man har inte kunnat bekräfta att inlägget skapats av detta konto.

Det första inlägg som spridits från ett konto som själv anger Sverige som hemadress är Islamiska Center i Alingsås Mosque. Från det kontot sprids det sedan vidare för att den 28 augusti bli viralt.

Gunnar Strömmer berättar att man fått in rapporter från runt om i landet där de socialdemokratiskt spridda lögnerna kan ha fått spridning.

  • I Borlänge har man problem med somaliska väljare: ”De vänder sig bort och vägrar prata med våra moderata företrädare”
  • Moderaterna i Östra Göinge har fått höra att man har ”en farlig politik för muslimer”

– Det finns en betydande risk att det påverkar hur enskilda personer röstar, säger Gunnar Strömmer som inte tycker att Socialdemokraterna har agerat tillräckligt på det som framkommit.

– Vår uppfattning är att Socialdemokraterna har tagit alldeles för lätt på den här frågan.

Nyheter Idag söker Socialdemokraterna för att klarlägga om de tidigare kandidater som nu lämnat fortfarande är medlemmar i Socialdemokraterna eller om de har uteslutits.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag