Moderaterna svänger: Öppnar för anonyma vittnen

Foto: Flickr
  • Tisdag 10 okt 2017 2017-10-10
E-post

SVERIGE Moderaternas partistyrelse presenterar ett förslag, om att tillåta anonyma vittnen under rättegångar, inför deras partistämma den 12 oktober. Förslaget har mött kritik från flera läger inom partiet men har stöd från både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Moderaterna meddelar att de öppnar för att tillåta anonyma vittnen under rättegångar. Inför moderaternas partistämma den 12 oktober har partistyrelsen lagt fram en rad nya förslag förande det rättspolitiska området, det uppger Sveriges Radio.

Moderaternas rättspolitiska talersperson, Tomas Tobé, uppger att möjligheten till att använda anonyma vittnen ska endast användas i undantagsfall.

– Det är klart att det i någon mening är ett avsteg kring mycket av den rättspraxis vi har på området i Sverige. Men jag tycker att det är viktigt att man får lägga in att det här ska ha ett lägre värde som bevis när domstolar tittar på det, säger Tobé, till Sveriges Radio.

Förslaget möter kritik från flera håll inom partiet. Ordförande för Moderaterna i Östergötland, Christian Gustavsson, motsätter sig det nya förslaget. Han menar att förslaget skulle urholka rättsstatens principer eftersom den åtalade inte skulle ta del av all bevisning. Även ordförande för ungdomsförbundet, Benjamin Dousa, anser att partiet bör överge det nya förslaget.

– Huvudproblemet blir ju att man kan anklaga åt höger och vänster, och vem som helst i princip. Men jag ser det här också som att öppna Pandoras ask, om vi börjar att tumma lite på rättsstaten, vart blir slutet i så fall? Det är därför jag har reserverat mig, säger Dousa, till Sveriges Radio.

Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är för att införa anonyma vittnen, Liberalernas partistyrelse kommer föreslå samma sak inför landsmötet senare i höst.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag