Moderaterna vill fördubbla ersättning till brottsoffer

Tomas Tobé (M). Foto: Faksimil riksdagen.se
  • Söndag 8 apr 2018 2018-04-08
E-post 7

STOCKHOLM Moderaterna vill fördubbla ersättningen till brottsoffer, i praktiken innebär det att förövare åläggs att betala högre skadestånd till sina offer. 
– Jag tycker att våldtäktsmän ska dömas till tuffare straff men jag tycker också att det är rimligt att de ska få betala mer till brottsoffret, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé. 

Moderaterna avsätter 80 miljoner kronor i sin budget för att kunna fördubbla ersättningen till brottsoffer. Det uppger Aftonbladet.

I dagsläget kan den som blir utsatt för våldtäkt erhålla 100 000 kronor i ersättning, om brottet bedöms som grovt kan ersättningen bli 150 000 kronor.

Utbetalningarna till brottsoffren ska göras av den dömde förövaren men i de fall då denne inte kan betala går brottsoffermyndigheten in och lägger ut för beloppet, för att senare kräva in pengarna från förövaren.

I vissa fall blir återkraven resultatlösa och då får staten stå för ersättningarna.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé säger att det är dags att höja ersättningarna eftersom det gått 30 år sedan sist. Att höja ersättningarna innebär också ett något hårdare straff för förövaren.

– Jag tycker att våldtäktsmän ska dömas till tuffare straff men jag tycker också att det är rimligt att de ska få betala mer till brottsoffret, säger Tomas Tobé (M) till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag