Moderaternas EU-toppnamn Tobé försvarade utpekad islamist i riksdagen: ”Känner honom som en seriöst arbetande ledamot”

Foto: SVT/Youtube
  • Lördag 6 apr 2019 2019-04-06
E-post 1004

STOCKHOLM I EU-valet är Tomas Tobé Moderaternas toppkandidat och har gjort utspel om att dra in medborgarskap för IS-terrorister. Men Tobé har i det förflutna försvarat den moderate riksdagsledamoten Abdirisak Waberi som pekats ut som islamist innan denne petades från valbar plats. Tobé pekar ut kritiker av Waberi som ”främlingsfientliga krafter”.

Det var i en replik med titeln ”Främlingsfientliga krafter ljuger om Waberi” i Gefle Dagblad 2012 som Moderaternas toppnamn till EU-valet 2019 Tomas Tobé tillsammans med Cecilia Magnusson tog partikamraten Abdirizak Waberi i försvar.

Tobé och Magnusson svarade på en insändare som pekade ut Waberi som islamist och hänvisade till tidigare intervjuer som Waberi gjort. Waberi satt i riksdagen för Moderaterna mellan 2010 och 2014 och var suppleant i försvarsutskottet. Waberi har tidigare varit ordförande för Islamiska förbundet i Sverige, vice ordförande för den islamiska paraplyorganisationen FIOE. På hemsidan för den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborgs uppges Abdirizak Waberi idag vara rektor. Själv har Waberi vid flera tillfällen förnekat att han är islamist.

Römosseskolan har tidigare, under Waberis tid som rektor, fått kritik från Skolinspektionen för att man haft obligatorisk bön på schemat. Skolan har efter uppföljande inspektioner fått godkänt av Skolinspektionen.

Originalinsändaren i Gefle Dagblad har titeln M hyser en islamist i riksdagen och skribenten Olle Ljungbeck skriver bland annat:

”Denne man (Waberi) har en kvinnosyn med värderingar som helt skiljer sig från vad Sveriges regering och riksdag lagstiftat emot men också strider mot svenska folkets allmänna värderingar, vilket har framkommit i TV- och radiointervjuer, som finns återgivna på Youtube. Enligt honom är och skall kvinnor vara underordnade mannen. Vilket helt strider emot de jämlikhetskrav som är fastställda t o m i Sveriges grundlag.

Han har med andra ord en kvinnosyn som vi skickar svenska soldater med livet som insats till Afghanistan att bekämpa. Han anser att mannen skall svara för arbete utom hemmet och kvinnan inom. Han tolererar sålunda inte att kvinnor tar ett arbete utom hemmet och blir självförsörjande, Han tar inte kvinnor i hand. Han har tydligt vid intervjuer visat att han inte tar avstånd från sharialag. Man och kvinna får inte dansa till musik. De äger inte heller som självständiga individer att ha sexuella förhållanden utan att vara gifta.”

Tomas Tobé försöker i sitt svar tona ned Waberis uttalanden med att de är gjorda i en ”flera år gammal tv-intervju (intervjun gjordes 2009, tre år innan Tobés replik). Tobé påstår vidare att Waberi bara för ett resonemang om vad som står i Koranen och inte ger ”uttryck för personliga åsikter, såsom framställdes i programmet”.

Tobé menar att kritikerna tillskriver Waberi åsikter som han inte har. Tobé pekar ut kritiker som ”främlingsfientliga krafter”.

”Vi är kollegor med Abdirisak Waberi och känner honom som en seriöst arbetande ledamot av Sveriges Riksdag. Han har återkommande dock blivit föremål för främlingsfientliga krafter som anklagat honom för en rad uppfattningar han inte delar. Detta är något vi beklagar och ser som oroande”, skriver Tobé.

Waberi hade även i en intervju 2010 i Sveriges Radio vägrat svara på uttalanden han gjort om att en ogift kvinna och en ogift man inte bör träffas på tu man hand och att han tagit ställning mot musik som man dansar till.

Tobé och Magnusson avslutar artikeln med att antyda att kritiken i insändaren handlar om något annat än Waberis åsikter.

”Demokrati och respekt hänger alltid ihop. Därför vänder vi oss starkt emot alla de som demoniserar vissa trosuppfattningar och dömer personer utifrån hudfärg, tro, kultur eller sexualitet.”

 

Kontroversiell ledamot i riksdagen – Studio Ett

På måndag är det upprop i riksdagen och ny riksdagsledamot är Abdirisak Waberi moderat från Göteborg. Han är också rektor för en muslimsk friskola …

 

 

Nyheter Idag har sökt Tomas Tobé för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag