Moderaternas inbördeskrig: ”Strid mellan ideologer och pragmatiker”

  • Lördag 27 okt 2018 2018-10-27
E-post 185

INTERVJU Kampen mellan de skånska lokalavdelningarna och partiledningen i Stockholm är inte i första hand en ideologisk konflikt, utan en pragmatisk. Det menar Stig-Björn Ljunggren, som också pekar på att M är ett parti där de lokala avdelningarna är mycket starka, medan partiledare med dålig resultat ofta sitter löst.

Det mullrar i de skånska moderatleden. Flera Skånekommuner har valt att samarbeta med SD i trots mot partiledningen. Först Hörby, nu har det skett i närliggande blekingska Sölvesborg och redan innan valet sa M i Staffanstorp att hade tänkte samarbeta med SD om det behövdes. Ulf Kristersson har åkt ner till Skåne för dialog och har samtidigt utåt fortsatt säga att vad man gör i södern bryter mot Moderaternas partipolicy.

Nyheter Idag har intervjuat statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, som doktorerat på Moderaternas programutveckling, om vad som händer med Moderaterna och svensk politik just nu.

Bli PLUS-medlem och läs vår intervju med Stig-Björn Ljunggren:

– ”Överallt där dom gick och gnällde så fick dom frågan av folk ”ja men varför tar ni inte bara över då?” – om Moderaternas mandatperiod under Löfven.

– ”Man överger nationalismen, för EU” – om Moderaternas ideologiska utveckling.

– ”Hade han inte avgått där på valnatten hade han mött en riksdagsgrupp där en stor del hade sagt att vi ska samarbeta med SD” – om Reinfeldts snabba avgång.

– Om vilken riktning Moderaterna kommer att gå.

– ”Socialdemokraterna förföljde ju kommunisterna. Ungefär som man gör med SD i fackföreningarna idag” – om likheter och skillnader mellan SD och VPK.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag