Moderaternas toppnamn om Botkyrka fick rösta i USA-valet: ”Inte helt givet att det skulle bli Clinton”

Jimmy Baker (t.v) tror att Trump hade haft en chans hos invånarna i Botkyrka. Foto: Wikimedia Commons
  • Måndag 29 aug 2016 2016-08-29
E-post 88

STOCKHOLM Flera lokaltidningar har rapporterat att Moderaternas toppnamn i Botkyrka Jimmy Baker stöder republikanernas presidentkandidat Donald Trump. Och om Botkyrka kommun hade fått rösta i det amerikanska valet tror Baker att Trump hade haft en chans.

Nyheter Idag har talat med moderaten Jimmy Baker, kommunalråd i Botkyrka kommun. Han följer valet i USA med spänning och till skillnad från väldigt många svenska tidningsredaktioner och politiker väljer Baker att ta ställning för Trump.

Detta har uppmärksammats av lokaltidningar och Nyheter Idag har undersökt närmare hur tankegångarna går hos Baker.

– Den som har följt mig i sociala medier en längre tid ser att jag haft ett par andra kandidater som jag hoppades skulle se vinna den här nomineringsprocessen. Sen har de allt eftersom droppat av och sen står Donald Trump ensam kvar som republikanernas officiella kandidat. Då har jag sagt att av två mindre bra kandidater är han den minst dåliga, säger Baker om Trump.

– Från början hade jag hoppats att Jeb Bush hade gått lite bättre.

Jeb Bush!?

– Ja faktiskt.

Baker förklarar att Jeb Bush var förstahandsfavoriten och Marco Rubio var på andraplats om han själv fick rösta i primärvalet. Kandidaten Trump uppfattades av Baker som en frisk fläkt som vill röra runt i grytan, men själv trodde kommunalrådet att det skulle bli en av de mer etablerade politikerna som blev Republikanernas kandidat.

– Marco Rubio kändes lite yngre, modern, men ändå republikan. Det kändes bra. Och Jeb Bush, erfarenhet, familjen och bakgrunden. Stabil och vettig.

Läser alternativ till svenska etablerade medier

Men nu är det alltså Trump som drog det längsta strået. Och när valet nu står mellan Trump och Clinton krävdes det inte större fundering för att Baker landade i vem av de bägge han vill se som president. Men den hållningen verkar gå lite på tvärs med vad svenska etablerade medier vill att människor ska tycka och tänka.

– Jag har försökt att inte bara läsa Aftonbladet. Den är ju ganska filtrerad, det vet ju alla. Även traditionella borgerliga medier, DN och svenskan.

– Man märker ganska tydligt när skribenten har en lite förutfattad mening, även om det inte står rakt ut, så med diverse ordval och hur man väljer att porträttera saker så märker man tydligt var man står någonstans.

Istället väljer Baker att ta del av andra medier, inte minst internationella, för att få hela bilden.

Har du fått några reaktioner centralt från Moderaterna angående stödet för Trump?

– Ja, det är klart. Absolut! Men det vet jag inte om jag vågar berätta för dig, skrattar Baker i telefonen.

Men allt är inte negativt. Han har även fått positiva reaktioner från människor som inte ingår i Moderaternas toppskikt, berättar han.

Om vi tänker att Botkyrka kommun fick rösta i det amerikanska valet, vem tror du människorna i kommunen hade röstat på?

– Alltså, vet du vad? Det är nog… det är nog inte helt givet att det skulle bli Hillary Clinton. Ryggmärgsreflexen från de flesta som får den frågan skulle säkert säga ”Clinton så klart”, men jag tror inte det är så givet. Jag tror det skulle vara ett betydligt jämnare race.

– Det skulle inte bli 90-10 som en del som lever i bubblor verkar tro, så ser inte samhället ut.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag