Moderatpolitiker nobbar mångkultur – får skäll av KD

Foto: Flickr
  • Tisdag 15 okt 2019 2019-10-15
E-post 331

JÖNKÖPING Moderaterna i Region Jönköping har fått nog av mångkultur. I partiets förslag till regional utvecklingsstrategi slår man fast att ”visionen om det mångkulturella samhället måste begravas”, rapporterar SVT. Ett besked som inte tas emot väl av kommunens kristdemokrater.

– Jag tror att i det läge som Sverige befinner sig just nu måste man våga vara tydlig och stå upp för de normer, värderingar och traditioner som man vill ska gälla i samhället. Vi tror inte att det är rimligt att ena 70 olika kulturer där alla får göra precis som de vill i ett och samma samhälle, säger oppositionsregionrådet Malin Wengholm (M) till SVT.

Ett förslag till regional utvecklingsstrategi har redan fått godkänt av länets samtliga 13 kommuner, men M har alltså kommit med sin egen version där man riktar udden mot mångkultur som politiskt projekt.

”Vi moderater vill istället återskapa kulturen där känslan av tillhörighet, samhörighet, strävsamhet och lojalitet är grunden i såväl vår region som vårt land”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Av de kulturella företeelser som M vänder sig mot nämner Malin Wengholm barnäktenskap, inskränkningar av kvinnors frihet, separata tider på badhus, och att barn bär burka. Icke-frågor, enligt regionstyrelsens ordförande Mia Frisk (KD).

– Jag tycker inte det här är värdigt en ledande moderat politiker i Region Jönköpings län. Jag tycker att vi ska stå upp för alla människors lika värde och religionsfrihet, till exempel. Att följa lag och ordning är oberoende var man kommer ifrån. Jag tycker det här är att vara långt ute i tassemarkerna, säger hon till SVT.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag