Mojtaba Ghotbi: SVT:s skamlösa reklam gynnar Irans terrorregim

Foto: Nyheter Idag/Facebook
  • Torsdag 27 jun 2019 2019-06-27
E-post 1911

DEBATT När den iranska regimens president Rouhani dyker upp på SVT:s digitala reklamaffischer runtom i Sverige tillsammans med ett hånfullt budskap till USA:s president Donald Trump ger det legitimitet till den iranska förtryckarregimen och dess bödlar. SVT har skämt ut sig och ledningen behöver be om ursäkt, skriver Mojtaba Ghotbi, ordförande för Förenade Föreningar för ett Fritt Iran.

SVT marknadsför som bekant sin nyhetsapp med digitala reklamaffischer runtom i Sverige. I tisdags var det inget undantag. Busskurer och andra digitala reklamskärmar pryddes med en stor bild på en leende Hassan Rouhani, prästerskapets president, tillsammans med rubriken, “Irans känga till Trump: Mentalt efterbliven”.

SVT:s val av budskap framstår i detta fall som väldigt motbjudande. Det är ett hån mot de svensk- och exiliranier som tvingats fly sitt hemland Iran på grund av regimens förtryck och förföljelse. Budskapet verkar även nedvärderande emot det iranska folkets kamp för demokrati och att befria sig från den religiösa, fascistiska regimen och alla med regimen associerade falanger.

Visst har SVT rätt att kritiskt granska Trumpadministrationen och dess politik. Men den nämnda reklamaffischen är designad på ett sådant sätt att den kan bara tolkas som en glorifiering av prästerskapets envälde och dess brutala ledare.

Rouhani representerar en religiös diktatur som omvandlat Iran till ett repressivt helvete för den egna befolkningen, detta oavsett vad som i övrigt kan tyckas om president Trump och dennes politik.

Efter 40 år av prästerskapets styre är Iran idag världens främsta finansiär och sponsor av terrorism. Landet avrättar flest individer per capita i hela världen och utgör ett av världens största förföljare och fängslare av journalister och bloggare. Regimen har reducerat kvinnor, som utgör nästan hälften av landets befolkningen, till en andra klassens medborgare både i lagar och praxis.

Över 3 000 människor har avrättats i Iran, många offentligt, under Rouhanis tid. Situationen för mänskliga rättigheter har successivt förvärrats. Kvinnorättsaktivister behandlas som ”statens fiender” i ett upptrappat förtryck ifrån regimen.

Rouhanis utrikesminister, Javad Zarif, försvarade alldeles nyligen landets omfattande avrättningar av homosexuella i Iran.

Rouhanis justitieminister, Alireza Avaei, är likt sin föregångare på posten en av de delaktiga i den stora massakern 1988 på tusentals politiska fångar i regimens fängelser runtom i Iran. Amnesty International beskriver denna massaker som ett till och med ännu pågående brott emot mänskligheten

Det iranska folket som mer och mer har fått nog inledde stora protester mot det iranska prästerskapet och strejker pågick under 2018 över hela landet. Den diktatoriska regimen besvarade protesterna med brutala tillslag. I januari 2019 rapporterade Amnesty International att iranska regimen hade arresterat över 7000 personer under 2018. Rapporten tillade att 2018 var ett år av skam för de iranska myndigheterna där flera fall av godtyckliga arresteringar, tortyr och mord på demonstranter dokumenterats av organisationen.

Den nuvarande iranske presidenten Rouhani har under de senaste månaderna använt sina offentliga tal till att hota EU och västvärlden med ökad terrorism och narkotikasmuggling istället för att lindra det inhemska förtrycket. Rouhanis hot har även i flera fall visat sig i praktisk handling.

Iranska regimen fortsätter även att utsätta Sverige för spionage och olika påverkansoperationer dagligen enligt en rapport från säkerhetspolisen SÄPO i juni 2018.

Trots president Rouhanis förkastliga historik och track-record hävdar SVT ändå att Rouhani är “en moderat som leder ett reformistiskt kabinett”.

SVT som utgör svensk Public Service bör verkligen reflektera över iranska folkets vilja och krav och inte ge iranska bödlar medial legitimitet och erkännande. Liksom Sveriges regering och dess ledande politiker tror SVT att terrorism avtar om de agerar undfallande, blidkar och för dialog med extremisterna. Samtidigt glöms denna brutala regims förföljda, torterade och mördade offer bort.

SVT har tveklöst skämt ut sig med sin senaste reklam där Irans president lyfts fram som en hjälte som står emot president Trump i världen. SVT:s ledning behöver be om offentlig ursäkt för denna skandalösa publicering.

SVT bör även syna sin rapportering omkring Iran, både tidigare sådan och för kommande publiceringar, så att den svenska allmänheten får sig levererade fakta istället för som i detta fall ett skevt förhärligande av världens värsta terrorregim.

Om debattören

Mojtaba Ghotbi är ordförande för FFFI (Förenade Föreningar för ett Fritt Iran)

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag