Mona Sahlin i förhör efter att ha delgivits misstanke om brott

Mona Sahlin talar vid medborgarplatsen i oktober 2015. Foto: Jonatan Svensson/Wikimedia commons
  • Onsdag 21 sep 2016 2016-09-21
E-post 142

STOCKHOLM Idag delgavs både Mona Sahlin och hennes tidigare livvakt misstanke om brott. Sahlin misstänks för tre fall av osant intygande och livvakten för brukande av osant intyg. Förhör har hållits med de misstänkta under dagen.

I våras kom det fram att Mona Sahlin tidigare skrivit intyg till sin livvakt som angav en betydligt högre inkomst än vad livvakten faktiskt hade. Intyget användes sedan när livvakten köpte en bostad i exklusiva Saltsjöbaden utanför Stockholm.

När affären avslöjades avgick Mona Sahlin från sin dåvarande post som nationell samordnare mot extremism. Och nu har hon alltså delgivits misstanke för brott. Hon åtföljdes till dagens förhör av sin advokat Claes Borgström.

– Hon förnekar att hon gjort något brottsligt. De uppgifter hon lämnat i intygen har varit riktiga i den tidpunkten hon lämnat dem, säger Borgström till Aftonbladet.

Men Borgström tillade också att om åklagaren kom fram till en annan uppfattning så ”har hon i alla fall inte haft för avsikt att lämna felaktiga uppgifter. Det skulle hon aldrig göra”.

Sahlins tidigare livvakt, som efter skandalen återgick till arbetet som polis, hämtades in av internutredningen till förhör, där det framkom att den misstänkta brottsligheten ska ha pågått från 20 oktober 2015 till 4 april 2016, alltså en månad innan affären avslöjades.

Claes Borgström vädjar också för sin klient.

– Hon har ju varit utsatt för närmast en förföljelse i media. Det hade varit bra om det tagit betydligt kortare tid. Var och en kan ju förstå att det är en stor påfrestning, förklarar Borgström för Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag