Mona Sahlin möter hård kritik efter terrordebatt: ”Hon behöver bytas ut”

Mona Sahlin (t.v) möter mycket hård kritik från Jenny Sonesson (t.h) med anledning av debatten om jihadister. Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons samt privat.
  • Lördag 26 mar 2016 2016-03-26
E-post 3708

STOCKHOLM Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, möter hård kritik efter en debattartikel i Dagens Samhälle som handlar om terrorism och näthat. ”Sverige behöver en ny samordnare mot våldsbejakande extremism”, skriver den liberala debattören Jenny Sonesson på Facebook.

Efter terrordåden i Bryssel valde Mona Sahlin i egenskap av nationell samordnare mot våldsbejakande extremism att träda fram i en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle. Men fokus i debattartikeln låg inte alls på händelserna i Bryssel utan istället på näthat.

”Men alltför ofta är det på chattforum, i kommentarsfält och på sociala medier dessa hot börjar växa för att sedan sippra ut i verkligheten i form av det hat som ger extremisten sin näring. Vi får därför inte bara betrakta den som utövar våld som våldsbejakande. Ett stort ansvar vilar också på författaren till de texter som sporrar aktivisten till handling”, skriver Sahlin.

Möter hård kritik från Jenny Sonesson

Den liberale debattören Jenny Sonesson reagerar skarpt på Mona Sahlins debattartikel och i en statusuppdatering på Facebook menar hon att Sahlin behöver bytas ut.

”Den här artikeln är publicerad efter dåden i Bryssel. Är det här den smartaste och mest relevanta analys Mona Sahlin kan prestera i detta läge? Allvarligt talat hon behöver bytas ut. Hon är är inte tillräckligt vass. Sahlin kan inte islamism”, skriver Sonesson.

Hon konstaterar vidare att Sverige behöver en ny samordnare mot våldsbejakande extremism och sedan föreslår hon att rollen borde gå till terrorforskaren Magnus Ranstorp.

”Som politiskt sakkunnig i förra regeringen var jag med och utsåg henne. Det var inger optimalt val. Magnus Ranstorp borde ta över rodret”, fortsätter Sonesson.

Det är inte första gången Sonesson föreslår att Ranstorp ska ta över Sahlins arbete. Redan i december förra året föreslog hon samma sak i en debattartikel publicerad hos konkurrenten Expressen.

Även Sakine Madon sågar Sahlin

I en ledartext, även den publicerad hos konkurrenten Expressen, är även Sakine Madon mycket frågande till Sahlins debattartikel i Dagens Samhälle. Även Madon funderar över Sahlins retorik och varför inte jihadismen är det som adresseras i debattartikeln som publiceras bara dagar efter terrordåden i Bryssel.

”Vad är poängen med dessa vaga formuleringar? Och varför tycks det vara så förtvivlat svårt att låta jihadismen stå i fokus?”, frågar sig Madon.

Vidare konstaterar Madon att det görs fel saker mot jihadism och att fel aktörer ”ges legitimitet som representanter för muslimer”.

Nyheter Idag har tidigare avslöjat att en talesperson för Gävle Moské som försvarat IS-flaggan offentligt, förefaller haft ett engagemang i Socialdemokraterna och han syns även på bilder ihop med Mona Sahlin. Talespersonen som även sitter i styrelsen för Ungdom Mot Rasism, har till Gävle Dagblad förklarat att IS-flaggan är något han skulle kunna gå med på stan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag