Mona Sahlins livvakt erkänner brott – Oklart om Sahlin kommer erkänna

Mona Sahlin. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Måndag 20 feb 2017 2017-02-20
E-post 243

STOCKHOLM Mona Sahlins (S) livvakt erkänner sig skyldig till brottet falsk urkund och hoppas därmed slippa offentlig rättegång. Det rapporterar Expressen under måndagen. Samtidigt är det ännu oklart om Sahlin själv kommer erkänna brott.

Mona Sahlin avgick i maj 2016 från sitt uppdrag som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism efter att det avslöjats hur hon intygat att hennes livvakt tjänade mer än vad han gjort. Det felaktiga löneintyget använde livvakten för att köpa en lyxbostad för tio miljoner kronor på Solsidan i Saltsjöbaden. Mona Sahlin och hennes livvakt har tidigare nekat till brott, men nu erkänner livvakten brukande av osann urkund, det rapporterar Expressen.

Genom att erkänna brott hoppas livvakten undkomma offentlig rättegång.

– Det är inte uttalat något strafföreläggande än, men det är möjligt att det blir så. Han är beredd att underkasta sig ansvaret och ska skriva på ett strafföreläggande givet att åklagaren beslutar så, säger livvaktens advokat Johan Eriksson till Expressen.

Om åklagaren fattar ett sådant beslut innebär det i praktiken att livvakten får straffet i form av dagsböter och villkorlig dom utan att behöva närvara vid en förhandling i tingsrätten. Mona Sahlins advokat Claes Borgström vill inte säga huruvida Sahlin också erkänner sig skyldig till de brott hon misstänks för.

– Det är inte klart ännu och jag tänker inte kommentera det, säger Claes Borgström till Expressen.

Mona Sahlin är misstänkt för tre fall av osant intygande. Totalt rör det sig om tre olika intyg som hon i egenskap av regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism skrev till sin fd livvakt och kollega. Bland annat skrev hon att livvakten var anställd privat av henne för tiotusentals kronor i månaden, något som visade sig vara en lögn.

”Härmed intygas att (fd livvaktens namn) har en anställning hos mig som Nationell samordnare, med en lön på 60 000 kronor/månad samt är anställd av mig som säkerhetssamordnare med en ersättning på 60 000 kronor/månad”, skrev Mona Sahlin i sitt intyg.

Livvakten hade tidigare nekats rätten att köpa den lyxvilla på Solsidan som han ville ha. Han använde då sitt nya intyg från Sahlin som bevis för att han verkligen hade råd. I själva verket tjänade livvakten, enligt regeringskansliet, 43 000 kronor i månaden.

Mona Sahlin har efter avslöjandena tvingats avgå från sina offentliga uppdrag, nu senast posten som styrelseordförande för Anna Lindh minnesfond. Fonden upprättades för att hedra minnet av den mördade socialdemokraten Anna Lindh och stödja personer och organisationer som kämpar i Anna Lindhs anda. Under juni 2016 avslöjades det hur fonden hotas av nedläggning sedan fonden spenderat större delen av sina 21 miljoner kronor i intäkter sedan 2003 på administration, kontorslöner, lokalhyror, seminarier och resor till prisdeltagare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag