”Monstruöst” ismoln upptäckt på Saturnus måne Titan

  • Torsdag 12 Nov 2015 2015-11-12
E-post 2

RYMDEN Ismoln, som av Nasa beskrivs som ”monstruösa”, har upptäckts i närheten av sydpolen på Saturnus måne Titan. Väderfenomenet fascinerar forskarna som sedan några år tillbaka följt hur höst blir vinter på den främmande himlakroppen.

Rymdsonden Cassini, som sköts upp 1997, har de senaste åren studerat månen Titan. Titan har en yta som i flera avseenden är förvånansvärt lik jordens, på samma gång som den är väldigt främmande.

Liksom jorden har Titan väderfenomen som moln och regn samt sjöar, men dessa består inte av vatten utan av metan och etan. Månen har även en fast yta, som utgörs av fruset vatten medan de stora sandslätterna på dess yta utgörs av sandkorn av kolväteföreningar.

På Titan är varje säsong ungefär 7,5 år lång, skriver Nasa på sin hemsida, det gör att övergången från höst till vinter är en utdragen process.

När rymdsonden Cassini nådde fram till Titan 2004 rådde full vinter på månens nordpol. Sedan dess har forskarna kunnat observera hur våren anlänt och hur ismolnen där smält undan. Just nu är det alltså sydpolen som är på väg mot vinter i takt med att nordpolen går mot sommar.

När vintern kommer på Titan bildas enorma moln av is som består av kvävgas och olika kolväteföreningar. Och vinterns ankomst, med de ”monstruösa” ismoln som bildas, är betydligt mer spektakulär på Titan än forskarna tidigare trott.

– Möjligheten att se de tidiga faserna av vinter på Titan är väldigt spännande, säger Robert Samuelson, forskare på Goddard Space Flight Center.

– Allt som vi nu hittar på sydpolen säger oss att vinterns inträde i söder är mycket bistrare än de sena skedena av vinter på Titans norra sida.

Storleken, höjden och sammansättningen av molnen som nu bildas hjälper forskarna att avgöra hur kall en vinter är på Titan. Och det har nu konstaterats att temperaturerna måste ned mot åtminstone -150 grader celsius för att dessa monstermoln ska kunna uppstå.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag