Mördade en 16-åring: Döms till sluten ungdomsvård i 3 år

Polis spärrar av. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 8 aug 2017 2017-08-08
E-post 362

GÄVLE En 18-årig man döms till sluten ungdomsvård i tre år och två månader för att ha mördat en sextonårig pojke i Gävle i februari i år. Han köpte en kniv som han hugg sextonåringen med. Han hävdar nödvärn och nekar till mordet. Om han varit äldre hade han kunnat dömas till fängelse i upp till 18 år. 

En 18-årig man har dömts till sluten ungdomsvård i tre år och två månader efter att ha mördat en sextonårig pojke i Gävle i februari i år.

Ali Jafari var på väg till skolan i stadsdelen Sätra, i Gävle, då han blev knivhuggen vid en cykelväg varpå han senare avled av sina skador. En sjuttonåring, anhållen i sin frånvaro, överlämnade sig samma kväll till polisen.

Några dagar senare häktades han. Därefter erkände han att att han knivhuggit Ali men han nekar till mord.

I domen står det skrivet att den artonåriga mannen, då sjutton, tog beslutet att införskaffa sig en kniv, cykla till Sätra och där konfrontera Ali Jafari. I konfrontationen kom kniven att användas. Mannen har i förhör med polisen uppgett att han agerat i nödvärn mot Ali.

Tingsrätten menar att det inte handlar om självförsvar. Istället ser man det som att artonåringen angrep Ali snarare än tvärtom.

Eftersom artonåringen var sjutton år gammal när han knivhugg Ali kan han inte dömas till fängelse.

Enligt åklagaren Therese Stensson hade mördaren, om han varit i vuxen ålder, kunnat dömas till 18 års fängelse för samma brott.

Rättspsykiatrikerna har slagit fast att mannen inte är psykiskt störd.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag