Mördade funktionshindrad – döms till livstids fängelse

Bild: Polisen/Privat
  • Måndag 20 mar 2023 2023-03-20
E-post 0

Det var strax efter klockan nio på kvällen fredagen den 23 september som funktionshindrade Ulf Sandberg, 52, överfölls av två män i sin hemstad Oskarshamn. Ulf var på väg hem från restaurangen Pinchos när männen började misshandla och råna honom, samtidigt som han filmades.

Männen fick av Ulf hans klocka, och tvingade honom att gå till en bankomat och ta ut pengar. Medan rånet pågick begav sig en av rånarna, Kim Halvorsen, 28, till en bostad närheten där han hämtade en kniv.

När han hämtade kniven ska Halvorsen ha sagt till en anhörig att ”det är en nolla där nere och jag har tänkt att slå ihjäl honom”.

Kim Halvorsen knivhögg därefter Ulf Sandberg flera gånger så illa att han avled. Nu döms han av Kalmar tingsrätt till livstids fängelse för mord på Ulf Sandberg.

”Den funktionshindrade mannen har vare sig kunnat fly eller försvara sig, och redan det våld som använts innan kniven hämtades var livsfarligt. Åtalet för mord gällde bara den ene gärningsmannen, den andre deltog enbart i rånet. Det finns flera försvårande, och inga förmildrande, omständigheter”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

En 30-årig man döms till sex års fängelse för grovt rån.

– Han är besviken på domen och vill överklaga. Han har aldrig haft uppsåt att målsägaren skulle skadas eller ge från sig pengar. Han bad målsägaren ta ut pengar för att han inte skulle utsättas för mer våld av den medåtalade, säger 30-åringens advokat Peter Frisén till Expressen.

Ulf Sandberg var funktionsnedsatt sedan han vid 17 års ålder drabbats av en hjärntumör.

– På den tiden hade man inte den teknik som man har i dag. Mycket förstördes på lilla hjärnan. Han fick ansiktsförlamning, dubbelseende, otroligt dålig balans och nedsatt hörsel. Det fick han leva med sedan, resten av livet, berättade Ulfs bror Per för Expressen i samband med mordet.

Läs även: Två åtalas för rånmord på funktionsnedsatta Ulf

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag