Mordhotade Lamotte – fick jobb på fritidsgård

Bild: Google streetview/Nyheter Idag
  • Fredag 5 maj 2023 2023-05-05
E-post 0

Flera anställda på fritidsgården Ungdomens hus vid Frölunda torg i Göteborg har dömts för grova brott som grov misshandel, grovt vapenbrott, olaga hot, övergrepp i rättssak och medhjälp till mord, avslöjar Bulletin.

Flera personer som arbetar och har arbetat på fritidsgården som ungdomsledare och fritidsassistenter har även kopplingar till gängmiljön i Göteborg, vilket framgår av personallistor som Bulletin begärt ut från Göteborgs stad.

Mohammad Awad, 21, dömdes i mars i år av Hovrätten för Västra Sverige till nio års fängelse för medhjälp till mord på en 22-årig man i juli 2021, samtidigt som Awad arbetade på fritidsgården.

Det handlar om det uppmärksammade så kallade frisörmordet, och Awad dömdes för att ha hjälpt de två skyttarna med information om var offret befann sig.

Läs även: S-politiker avsätts – stängde ABF-drivna fritidsgårdar på grund av kriminalitet

Den man i 20-årsåldern som dömdes för mordet i tingsrätten arbetade även han på fritidsgården vid tiden för mordet. Enligt åklagaren i målet tillhör de båda männen det kriminella 421-nätverket, även kallat Z-falangen. Den morddömda mannen friades i hovrätten.

I augusti 2022 dömdes två män i 18-årsåldern av Göteborgs tingsrätt till ungdomstjänst för mordhot mot journalisten Joakim Lamotte när han livesände en demonstration på Frölunda torg.

Männen fastnade på film när de uttalade hoten de dömdes för. ”Skogen finns av en anledning, sådana som dig åker upp dit, man klipper deras revben”, ”du är rökt”,  ”bäst att du inte rör dig utan polisen” och ”du får inte gå här levande” sade männen bland annat till Lamotte.

Domarna mot de båda männen överklagades till hovrätten som fastställde dem. Men trots de allvarliga hoten mot en journalist fick de dömda männen senare anställning på fritidsgården.

Göteborgs stad kräver registerutdrag av personer som anställs, men vissa brott förekommer inte i ett registerutdrag för vissa yrken.

För arbete inom skola och med barn visas enbart om personen dömts för mord, dråp, grov misshandel, sexualbrott, människorov, barnpornografibrott eller grovt rån på de registerutdrag som krävs. Det innebär att personer som dömts för grova narkotika- och vapenbrott kan slinka igenom.

Helene Melin, enhetschef vid fritidsgården, säger till Bulletin att all personal som  anställts vid fritidsgården behövt uppvisa ett registerutdrag. Däremot görs ingen annan kontroll avseende brottsbakgrund, och det görs heller inga kontinuerliga bakgrundskontroller under anställningstiden.

– Det är samma för alla. Till och med feriearbetare som enbart jobbar några månader får lämna ett registerutdrag, säger Melin.

Alexander Bringoniou, presstalesperson på förvaltningen för arbetsmarknad i Göteborgs stad, säger till Bulletin att varje verksamhet själva ansvarar för vilken typ av registerutdrag som ska begäras ut.

– Syftet med att registerutdraget enbart visar vissa grova brott är att ge kriminella en andra chans, säger Bringoniou.

Läs även: Grovt kriminella fick jobb på ABF:s fritidsgårdar

Läs även: Minderårigt gäng terroriserar bibliotek och fritidsgård – personalen vågar inte anmäla

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag