Minderårigt gäng terroriserar bibliotek och fritidsgård – personalen vågar inte anmäla

Hammarkullens centrum, genrebild. Bild: Bulver/CC0
  • Måndag 24 apr 2023 2023-04-24
E-post 0

Ett gäng minderåriga har hotat, trakasserat och misshandlat personal på en fritidsgård i Göteborgsförorten Hammarkullen efter att personalen portat gänget, rapporterar Kaliber i Sveriges Radios P1.

Även personalen på biblioteket i Hammarkullen har utsatts för gänget. När de skyltade med Pride-flaggor hotade gänget med att skära halsen av alla homosexuella. De ska även ha tagit över bibliotekslokalerna där de ägnat sig åt droghandel utan att personalen vågat ingripa.

– Alltså barn var ju rädda för att komma in. Men man såg också att vuxna stod utanför och väntade tills det här gänget hade gått ut liksom, så att de skrämde i väg andra besökare, säger Elizabeth George Chandy, enhetschef för biblioteken i Angered, till Kaliber.

Läs även: Fyra tonåringar häktade för mord på taxichaufför: ”Ovanligt fall”

En 14-åring vars pappa tillhör det ledande skiktet i ett släktbaserat kriminellt nätverk i Göteborg beskrivs som drivande i händelserna, som dokumenterats i ett tjugotal interna tillbudsrapporter från 2022.

Men trots kommunens policy har det inte gjorts några polisanmälningar om hoten och våldet. Detta på grund av att personalen inte vågar medverka i någon utredning. Det har inte heller gjorts några anmälningar till socialtjänsten, trots att det är lag på det.

– Det är klart att om personalen känner att man då inte kan polisanmäla på grund av en kraft liksom, en väldigt kraftfull kriminell organisering utanför, så har vi kanske en större utmaning än vad vi som chefer har sett. Så kan det vara att vi behöver stärka stödet till personalen att stå upp och klara av den situationen som kan bli, säger Tobias Gröndahl, avdelningschef på socialförvaltningen i nordost.

Läs även: S-politiker avsätts – stängde ABF-drivna fritidsgårdar på grund av kriminalitet

Läs även: Bibliotekarie misshandlad av ungdomsgäng

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag