Morgan Freeman vill att marijuana legaliseras

Oscarsvinnaren Morgan Freeman vill legalisera marijuana. Foto: Faksimil Wikimedia Commons
  • Tisdag 12 maj 2015 2015-05-12
E-post 125

USA Efter en bilolycka för åtta år sedan har den välkände skådespelaren Morgan Freeman använt drogen marijuana för lindra den kroniska smärtan som han levt med sedan händelsen. Nu vill han att alla amerikaner lagligt ska få stifta bekantskap med Mary Jane.

Fler och fler tunga mediepersonligheter tar nu strid för att marijuana ska legaliseras. Den senaste i raden är den oscarbelönade Hollywoodskådespelaren Morgan Freeman.

I en intervju med amerikanska The Daily Beast berättar Freeman att han skadades svårt i en bilolycka i slutet av sommaren 2008. Skådespelaren skadade bland annat sin vänstra arm så svårt att han än idag inte återfått full rörelseförmågan.

För att lindra den kroniska smärta som olyckan resulterade i berättar Freeman att han på olika sätt sedan dess använt drogen i olika former.

– Hur intar jag det? På alla möjliga vis! Jag äter det, dricker det, röker det, snortar det, förklarar Freeman för The Daily Beast.

Vill att produkten legaliseras

I USA är marijuana redan lagligt för både medicinskt och rekreationsbruk i Washington, Oregon, Colorado och Alaska, men Morgan Freeman vill att myndigheterna går ett steg längre och legaliserar det överallt.

– Det pratas om barn som har epileptiska anfall, och att man upptäckt att marijuana lindrar det till en punkt där de här barnen kan leva sina liv. Just det där säger mig att vi borde legalisera det överallt, berättar skådespelaren i intervjun.

Han ger heller inte mycket för drogens påstådda negativa effekter. I stället drar han en parallell till Woodstockfestivalen 1969 där rökning av marijuana var mer regel än undantag under de tre dagar som festivalen pågick.

– Titta sedan på vad som hände 99, avslutar han sedan och syftar på Woodstocks 30-års jubileum som firades sommaren 1999 – ett evenemang som tog ställning mot rökning och som även kantades av upplopp och oroligheter.

Lång karriär

Morgan Freeman har arbetat som professionell skådespelare sedan början på 70-talet och har sedan den tiden vunnit en Oscar och blivit nominerad till ytterligare fyra stycken.

Den 77-årige amerikanen har även gjort sig känd genom sin mycket säregna och djupa röst, som hjälpt honom att landa flertalet röstskådespelarrollen genom åren.

I sommar kommer den svenska biopubliken bland annat kunna se honom som advokat i komedifilmen Ted 2.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag