Morgan Johansson: Billström vågar inte gå emot Chang Frick

Bild: Nyheter Idag/ European Peoples Party - Members of the Presidency/CC BY 2.0
  • Fredag 20 jan 2023 2023-01-20
E-post

Tidigare justiteminister Morgan Johansson (S) anklagar utrikesminister Tobias Billström för att inte våga kritisera Rasmus Paludans koranbränning. Anledningen är enligt Johansson att Billström inte vågar gå emot Nyheter Idags grundare Chang Frick, som betalade för Rasmus Paludans demonstrationstillstånd.

– Han var ju väldigt skarp i sina fördömanden av Erdogandockan. Men nu när det här kommer upp med Paludans koranbränning, då vågar han inte säga någonting alls om det. Det är klart att det är uppenbart att han uttrycker sig på olika sätt, säger Morgan Johansson till Expressen.

– Jag kan inte komma förbi att det kan ha att göra med att det faktiskt är SD-anknutna personer som är med och organiserar den här koranbränningen. Då vågar väl inte Billström gå emot, menar Johansson.

Chang Frick, som betalade avgiften för Paludans demonstrationstillstånd, säger att det finns en stark opinion både från vänster och höger ”mot att Sverige kryper för Turkiet”.

– Det är ju helt orimliga krav Turkiet ställer på Sverige. Det här måste man ju stå upp mot.

Men har inte Billström rätt att uttrycka att exempelvis Erdogan-dockan är olämplig?

– Billström är fri att uttrycka vad han vill, givetvis. Men i rollen som utrikesminister så ska han ju företräda svenska intressen. Och jag tror inte det ligger i svenska intressen att försöka ha en pragmatisk retorik när Erdogan vill att vi ska göra avkall på vår yttrandefrihet.

Samtidigt riktar Chang Frick även kritik mot Socialdemokraterna.

– Varför är Socialdemokraterna så tysta om att företrädare för deras systerparti HDP i Turkiet fängslas av Erdogan-regimen? Det är en fajt som sossarna borde ta, snarare än en sådan som jag.

Läs även: Polisen tror inte på tumult under koranbränning vid Turkiets ambassad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag