Morgan Johansson efter krismöte om asylkaoset: Måste stoppa ”motorväg” av flyktingar

Morgan Johansson på presskonferensen efter krismötet. Foto: Faksimil ur video, ec.europa.eu
  • Onsdag 6 jan 2016 2016-01-06
E-post

BRYSSEL Justitieminister Morgan Johansson förklarade efter ett krismöte på onsdagen med anledning av gränskontrollerna att han vill stoppa flyktingströmmen. – Vi måste stoppa den motorväg som leder från Grekland upp genom Balkan, Österrike, Tyskland och upp till de nordiska länderna, förklarade han.

Under onsdagen hölls ett extrainsatt krismöte i Bryssel med anledning av flyktingkaoset som tvingat Sverige att införa gränskontroller samt nya regler om transportörsansvar. En av effekterna av transportörsansvaret är de hårt kritiserade ID-kontrollerna av människor som vill resa från Danmark till Sverige.

Förutom den svenske justitieministern Morgan Johansson, deltog även EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos, Danmarks integrationsminister Inger Støjberg och Ole Schröder, migrationsansvarig statssekretare på det tyska inrikesdepartementet. Efter mötet hölls en presskonferens där det meddelades att journalisterna inte fick ställa några frågor, något som väckte protester. Anledningen uppgavs vara brist på tid för frågor.

En nervös Morgan Johansson

När Johansson skulle berätta om krismötet såg han nervös och anspänd ut. Han började med att berätta vikten av att Schengen-samarbetet fortsätter, ett samarbete som allt mer kommit att knaka i fogarna med anledning av asylkaoset.

– Vi måste stoppa den motorväg som leder från Grekland upp genom Balkan, Österrike, Tyskland och upp till de nordiska länderna, förklarade han.

Sedan skyllde Johansson de drastiska åtgärderna på volymerna av flyktingar som sökt sig till Sverige och synnerligen adresserade han ensamkommande flyktingbarn. Han menade att volymen av flyktingbarn som sökt sig till Sverige motsvarar 1 000 nya skolklasser.

Innan Johansson var klar på presskonferensen berömde han flera gånger samarbetet med sin danska kollega Inger Støjberg. Men Støjberg hade inte mycket till beröm att säga om Johansson. Istället var hon betydligt mer allvarlig och betonade att Danmark följer händelseutvecklingen timme för timme och kan inom kort även de införa nya regler om transportörsansvar.

– Vi vill inte att Danmark ska vara slutdestination för tusen och åter tusentals asylsökare, förklarade hon.

Flera medier har den senaste tiden rapporterat att relationerna mellan Sverige och Danmark är mer ansträngda än på mycket länge.

Nedan ser du en nervös och stammande Morgan Johansson hålla presskonferens i Bryssel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag