Morgan Johansson (S) i nytt blåsväder efter tweet om 90-talets bankkris: ”Ren och skär historierevisionism”

  • Torsdag 25 mar 2021 2021-03-25
E-post 1700

STOCKHOLM Förra året prickades justitieminister Morgan Johansson (S) efter att han ljugit på Twitter om orsakerna till minskad invandring till Sverige. Nu är Johansson i blåsväder igen. I ett Twitterinlägg anklagar han regeringen Bildt för att ha legat bakom Sveriges ekonomiska kris i början av 1990-talet. ”Rimligen en av Morgans värre lögner (vilket inte säger så lite). Ren historieförfalskning”, skriver en Twitteranvändare.

Det är i en Twittertråd om budgetregler som Morgan Johansson går till hård attack på den borgerliga regeringen Carl Bildt, som styrde mellan 1991 och 1994. I sitt inlägg skyller Johansson den ekonomiska krisen i början av 1990-talet på regeringen Bildt.

”För den som inte minns: regeringen Bildt 1991-1994 misskötte statsfinanserna så grovt att statsskulden fördubblades och riksbanksräntan nådde 500 procent”, skriver Johansson.

Tweeten får stenhård kritik.

Flera användare på Twitter, bland annat God Ton-poddaren Per Lindgren, länkar till en artikel i Aftonbladet från 2001. Där gör Socialdemokraterna avbön och tar på sig ansvar för 90-talskrisen i en rapport från finansdepartementet (2001 hade Socialdemokraterna regeringsmakten och kontrollen över finansdepartementet, reds anm).

– Den är efterlängtad även om det hade varit bra om analysen kommit tio år tidigare, sade tidigare S-finansministern Kjell-Olof Feldt till Aftonbladet.

Enligt rapporten såddes fröna till den ekonomiska krisen under 1980-talets S-regeringar som inte stramade upp.

– Det mesta av historieskrivningen hittills har handlat om att allt var bra tills Bildt kom -91 och ruinerade landet. Man gör i och för sig en riktig beskrivning också av Bildt-regeringen, det är balans i det hela, sade Feldt till Aftonbladet.

Det är en drastisk kontrast till Morgan Johanssons tweet.

 

En användare, som uppger att hon är S-väljare, uppmanar Johansson att radera sin tweet.

 

M-politikern Richard Herrey menar att Morgan Johansson skämmer ut sig.

 

Morgan Johansson är en färgstark Twitterprofil som gillar att sticka ut. Förra året ledde det till att han anmäldes och senare blev tillrättavisad av riksdagens onstitutionsutskott. Johansson hade ljugit om orsakerna till att invandringen till Sverige minskat. Anmälningen och KU-reprimanden kom efter att frilansjournalisten Ludde Hellberg för Kvartals räkning granskat Johanssons flitiga twittrande.

Nyheter Idag söker Moderaterna för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag