Morgan Johansson (S) kallar Google och Facebook till möte: ”Inte främmande för att gå fram med lagstiftning”

Morgan Johansson (S) på S-kongressen. Foto: Faksimil SVT Play
  • Fredag 23 mar 2018 2018-03-23
E-post 474

STOCKHOLM Google, Facebook och andra stora internetföretag kallas till möte där regeringen kommer kräva att hatiskt och kränkande innehåll tas bort . – I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering, säger justitieminister Morgan Johansson (S), enligt Expressen.

PLUS: Ann Heberlein efter drevet mot Bali: ”Nu är jag nästa byte”

Justitieminister Morgan Johansson gjorde uttalandet i samband med att han på fredagen träffade intresseorganisationen Tidningsutgivarna på regeringskansliet. Tidningsutgivarna representerades av vd Jeanette Gustafsdotter, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman.

Orsaken till att regeringen vill kalla bland annat Google och Facebook till möte är att material som enligt Expressen är hatiskt och kränkande har fått ligga kvar på plattformarna i strid mot företagens egna användarvillkor och även också, enligt Expressen, i strid mot svensk lag.

Regeringen kommer att ställa en rad krav på Google, Facebook och de andra internetföretagen som kallas.

Några av kraven:

  • Det ska bli lättare att komma i kontakt med företaget om man har ett klagomål.
  • Företagen måste också, snabbare än idag, plocka bort material som bryter mot företagets användarvillkor.

– I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Johansson får frågan om han tror att Google och de andra företagen kommer att dyka upp på mötet.

– Ja, det gör jag. Det jag förstår är att de vill göra saker bättre. De vill ju inte sammankopplas med hat och våld. Jag tror de förstår att de nu är i ett sådant läge att de är beredda att lyssna på kritiken. Och om vi i regeringen kan agera för att öka pressen på dem så är det ett initiativ jag gärna tar, säger han till TT.

Tycker du att man ska lagstifta för att få bort hatiskt material från Google och Facebook?
787 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag