Morgan Johansson (S) om skjutningarna: Ökad risk för allmänheten

Två personer sköts på en pizzeria i Uppsala på fredagen. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 13 jan 2018 2018-01-13
E-post 816

SVERIGE Under fredagen sköts fyra personer i Sverige varav en bekräftats död. Två personer sköts i Uppsala och två personer sköts i Helsingborg. Nu varnar justitieministern Morgan Johansson (S) för att allmänheten löper större risk att drabbas. – Eftersom skjutningarna totalt sett ökat så har också risken för allmänheten att råka ut för det ökat, säger han till Aftonbladet.

Ännu en dag med dödliga skjutningar har passerat i Sverige. Under fredagskvällen sköts ett 30-tal skott inne på en pizzeria i Uppsala i vad som bedöms vara en kriminell uppgörelse. Två personer träffades, varav en uppges vara en utländsk student som träffades av misstag. Samma kväll inträffade en skottlossning i Helsingborg där två personer träffades, varav en senare konstaterades vara avliden.

Förra året inträffade över 300 skjutningar. ”Konflikterna bottnar ofta i narkotikauppgörelser, rivalitet och hämndaktioner. Brottsoffer och gärningsmän är unga, många är födda på 90-talet, och svåra att motivera med sociala insatser”, berättar polisen på sin hemsida.

Tidningen Aftonbladet har talat med justitieminister Morgan Johansson (S) som ser allvarligt på den allt grövre brottsligheten.

– Jag känner att det bara finns ett sätt att komma åt det här och det är att sätta hårt mot hårt mot de gäng som nu ligger i fejd med varandra. Där har vi försett polisen med mer resurser men också fler verktyg att komma åt dem, säger han till tidningen.

Han säger även till tidningen att ”eftersom skjutningarna totalt sett ökat så har också risken för allmänheten att råka ut för det ökat”.

Är du orolig över att hamna i skottlinjen?
2059 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag