Morgan Johanssons fräcka utspel: ”Har varit med om att ta Sverige ur flyktingkrisen”

Morgan Johansson Foto: SVT/Nyheter Idag
  • Söndag 27 jan 2019 2019-01-27
E-post

STOCKHOLM Nye migrationsministern Morgan Johansson (S) slår sig för bröstet om sina erfarenheter från de senaste årens migrationspolitik i söndagens Agenda på SVT. Han påstår även att den nya generösare linjen med utökad anhörig invandring ”är bra för integrationen i Sverige”.

Läs även: Ann Heberlein: Mer anhöringinvandring – Sverige har växtvärk och nu blir det värre

Morgan Johansson, som var justitieminister under förra mandatperioden, har nu fått överta även migrationsministerposten. I en intervju med SVT:s Anders Holmberg försvarar han Januariöverenskommelsen med C, L och MP som innebär en ökad invandring – tvärtemot vad S gick till val på.

Överenskommelsen innebär att anhöriga till asylmigranter från främst Syrien får möjlighet till återförening – utan krav på att migranten som bor i Sverige ska kunna försörja sig själv och de familjemedlemmar som ansöker om uppehållstillstånd.

Morgan Johansson får under intervjun en fråga om varför man gör migrationspolitiken mer generös när man gick till val på en skärpning.

– Det beror på i vilka avseenden man ser på det, svarar Morgan Johansson och hänvisar till kongressbeslut om familjeåterförening och harmonisering av migrationslagarna med övriga EU-länder. Morgan Johansson hävdar också i intervjun att anhöriginvandring – familjeåterförening – är en åtgärd som bidrar till att öka integrationen.

Då påpekar Anders Holmberg att det tidigare varit annat ljud i skällan från Socialdemokraterna.

– Inte minst Stefan Löfven sa att det var ingen bra idé att införa det här för att man behövde ha samma politik som grannländerna, säger Holmberg.

Morgan Johansson tycker att situationen är annorlunda idag än 2015 och 2016.

– Jag har varit med om att ta Sverige ur flyktingkrisen under 2015 och 2016. Jag tänker aldrig medverka till att vi hamnar i en sån kris igen. Men nu är vi i ett läge då vi har det lägsta asylmottagandet på 13 år i Sverige, säger han och pekar på att man både förlänger den tillfälliga flyktinglagen och öppnar upp för mer invandring via familjeåterföreningar. Beräkningar som Expressen gjort visar att anhöriga till nära 20 000 invandrare kommer att få rätt till uppehållstillstånd med de nya reglerna.

Läs mer: 20 000 fler får rätt till familjeåterföring med JÖK

Enligt Morgan Johansson så handlar de anhöriga till 90 procent om kvinnor och barn. Han tycker att det är en bra ”humanitär åtgärd”.

– Det kan vi göra utan att vi äventyrar situationen och hamnar i en ny kris, lovar Johansson.

SVT Agenda finns från klockan 21.15 på SVT Play

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag