Morgan lovade att jaga mördarna ”till världens ände” – nu läggs utredningen om mordet på Karolin Hakim ned

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Privat
  • Torsdag 31 aug 2023 2023-08-31
E-post 0

2019 lovade dåvarande justitieminister Morgan Johansson att de personer som skjutit ihjäl läkaren och mamman Karolin Hakim på öppen gata i Malmö, när hon bar sitt spädbarn i famnen, skulle ”jagas till världens ände”. Men nu lägger åklagaren ner förundersökningen om det uppmärksammade mordet.

I augusti 2019 sköts småbarnsmamman och nyblivne läkaren Karolin Hakim ihjäl i Ribersborg i Malmö när hon höll sitt två månader gamla barn i famnen. Mordet fick stor uppmärksamhet, och dåvarande justitieminister Morgan Johansson lovade att Hakims mördare skulle ”jagas till världens ände”.

Nu lägger emellertid åklagare Lisa Åberg ner förundersökningen om mordet på Karolin Hakim, rapporterar P4 Malmöhus.

Åberg säger till P4 Malmöhus att hon bedömer att bevisen inte räcker för åtal, och att det inte finns fler utredningsåtgärder att ta till som skulle kunna förändra det läget.

– Det finns två som är misstänkta, en för mord och en för medhjälp. Men jag konstaterar att den bevisning som finns inte räcker, säger Lisa Åberg till SVT Skåne.

Samtidigt är hennes uppfattning att det finns många personer som har kännedom om gärningen, men inte berättar vad de vet för polisen.

– Vi har vänt på varje sten, men problemet är att ingen vill prata. Många uttrycker sin avsky för själva brottet, även personer som själva befinner sig i kriminella kretsar. Ändå vill de inte medverka i utredningen, säger hon till SVT.

Sannolikt var den egentliga måltavlan för skottlossningen Karolin Hakims sambo, en tidigare dömd rånare med gängkopplingar som först attackerades av gärningsmännen. När han flydde från platsen valde mördarna att istället skjuta ihjäl Karolin Hakim.

Utredningen kommer nu återgå till polisen och bli ett så kallat ”kallt fall”.

Läs även: Ska ”knäckas” och ”jagas till världens ände” – regeringens löften om gängen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag