Morgan ny taxikung – reste för 141 514 kronor

Bild: O.Horbacz/CC BY 2.0/Poltikerveckan Almedalen/CC BY-SA 2.0
  • Onsdag 20 dec 2023 2023-12-20
E-post 0

Från oktober 2018 till augusti 2022 var Annika Strandhäll den riksdagsledamot som åkte mest taxi på skattebetalarnas bekostnad, med en sammanlagd taxinota för perioden på 423 089 kronor. Men i den senaste sammanräkningen, som publiceras av Altinget, har partikollegan och tidigare justitieministern Morgan Johansson tagit över tronen, med en taxinota på 141 514 kronor för riksdagsåret 2022/2023.

Det är mer än tio gånger högre än den genomsnittliga taxinotan för riksdagsledamöter, som ligger på 12 218 kronor.

Sammanlagt fick Morgan Johansson 353 taxiresor betalda av riksdagen under perioden, med ett snittpris på 448 kronor. Den dyraste resan kostade 1 620 kronor, medan den billigaste gick på 93 kronor.

På topplistan över riksdagsledamöter med de högsta taxinotorna följer ytterligare tre socialdemokrater, bland dem tidigare försvarsminister Peter Hultqvist med en nota på 93 624 kronor, före Björn Söder (SD) som hamnar på en femteplats med en nota på 77 381 kronor.

Morgan Johansson och Peter Hultqvists pressekreterare skriver till Altinget att de båda ex-ministrarnas höga taxinotor förklaras av att de fått ”särskilda reserekommendationer av riksdagen på grund av säkerhetsskäl.”

Sverigedemokraternas presstjänst skriver till Altinget att deras ledamöter är noga med att följa riksdagens regelverk. ”Det görs alltid en noggrann avvägning mellan att ta egen bil, kollektivt eller att ta taxi. Den största delen är kostnad för taxi till och från närmaste flygplats på respektive hemort för veckopendlingen upp till Stockholm. I övrigt är det resor, nationellt och internationellt, inom ramen för deras respektive uppdrag”, skriver SD:s presstjänst.

Den tidigare ”droskdrottningen” Annika Strandhäll tycks ha ändrat sina vanor nu när hon inte längre är minister, då Strandhäll inte finns med på Altingets lista över de 25 riksdagsledamöterna med högst taxinotor.

Läs även: ”Droskdrottningen” Strandhälls galna taxinota: 423 089 kronor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag