Mormor dömd för äktenskapstvång mot flicka: ”Måste antingen giftas bort eller dödas”

Foto: Kat Jayne/Creative Commons
  • Onsdag 6 feb 2019 2019-02-06
E-post 2288

STOCKHOLM En mormor åtalades vid Västmanlands Tingsrätt för att ha gift bort ett av sina barnbarn mot hennes vilja. Även en av flickans mostrar åtalades för brottet.

Flickan, som var 16 år vid händelsen, berättade för tingsrätten att hon genomgått en ”äktenskapsliknande ceremoni” mot sin vilja med en kusin i Irak. Tingsrätten friade dock kvinnorna på grund av bristande bevisning.

Nu har Svea Hovrätt rivit upp den friande domen, rapporterar Dagens Juridik.

Hovrätten anser det bevisat att flickan lurades till Irak genom att mostern felaktigt påstått att mormodern var sjuk.

Läs även: Nästan inga tvångsäktenskap leder till åtal

Hovrätten skriver bland annat i sin dom att flickan berättat att familjen lever efter hedersnormer, och att ”Den kvinna som bryter mot normerna måste antingen giftas bort eller bli dödad”. Enligt flickan är det mormodern som ”bestämmer i hennes släkt”.

Att kvinnor som motsätter sig giftermål blir dödade i släkten bekräftas av mormodern, som dock menar att det är männen i släkten som bestämmer.

Mormodern och mostern döms av Hovrätten till för äktenskapstvång till ett år och nio månaders fängelse, samt sammanlagt 120 000 kronor i skadestånd till flickan.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag