Moskén i Växjö ansöker om böneutrop: ”Muslimer är inte på besök här i Växjö, vi bor här”

Bilden föreställer Uppsala moské. Foto: Wikipedia
  • Måndag 12 feb 2018 2018-02-12
E-post

VÄXJÖ Stiftelsen Växjös muslimer har ansökt om att den lokala moskén ska få hålla böneutrop en gång i veckan. Enligt Imamen och rektorn på Islamiska skolan i Växjö, Ismail Abu Helal, är det meningen att böneutrop ska få de lokala muslimerna att känner sig mer hemma.

I Växjö kommun har stiftelsen Växjös muslimer lämnat in en ansöka till polisen om att få ha böneutrop. Stiftelsen ansöker om att få ha böneutrop en gång i veckan från den tillfälliga moskén som drivs i stadsdelen Araby, uppger SVT Nyheter.

Imamen Ismail Abu Helal berättar att böneutropet är för att se till så att muslimer känner sig hemma i Växjö kommun. Han uppger att muslimer inte ska gömma sin kultur utan att de snarare bör vara stolta över den. Ismail Abu Helal är även rektor och förskolechef för Islamiska skolan i Växjö.

– Jag tror att det är bra för integrationen. Det blir en bekräftelse av religionsfriheten. Muslimer är inte på besök här i Växjö, vi bor här, säger Ismail Abu Helal, till SVT Nyheter.

Ismail Abu Helal berättar att han inser att det kan finnas en grad av skepsis hos människor inför böneutrop. Han menar dock att den skepsisen kommer försvinna så fort invånarna börjat vänja sig.

Den som handlägger ärendet hos polisen är Pia Ringius. Ringius uppger att hon avvaktar med att godkänna tillståndet.

– Först måste vi höra vad miljö- och hälsoskyddsnämnden säger. Utifrån deras synpunkter tar vi sedan ett beslut. Vi tittar på om det finns risk för säkerheten eller ordningen. Men jag har svårt att se hur vi skulle kunna säga nej till detta, säger hon, till SVT Nyheter.

Om tillståndet beviljas gäller det i ett års tid. Efter det måste en ny ansökan lämnas in.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag