Moskvaborna: ”Ge oss Polen och Finland!”

Vladimir Putin och Finlands f.d president, Tarja Halonen, under ett statsbesök i Helsingfors 2001. Foto: Wikimedia Commons
  • Torsdag 19 mar 2015 2015-03-19
E-post 447

MOSKVA Under firandet av annekteringen av Krim i Moskva har en folkmassa inte bara skanderat att Krim är ryskt, utan att även Finland och Polen bör vara det.

Igår firades årsdagen av den ryska annekteringen av Krim. På röda torget i Moskva samlades folk bland annat för att hylla både det ryska fosterlandet och dess ledare, Vladimir Putin.

Tillställningen har dock inte setts som lika festlig av alla. Efter att den ryske presidenten hållit ett tal på Röda torget i Moskva ska flera människor börjat skandera att Finland och Polen också bör tillhöra Ryssland, rapporterar den ryska nyhetssajten RBC.

– Krim är vårt! Ge oss Polen och Finland, ska folkmassan ha ropat enligt den ryska sajten.

Stämningen mellan Ryssland å ena sidan och Finland och Polen å den andra har varit väldigt spänd alltsedan den förres invasion av östra Ukraina. Polen är det land i EU som rustar upp kraftigast och i landet finns en oro att kriget i Ukraina i slutändan ska leda till att Ryssland åter igen blir en granne.

Drömmer om fornstora dagar

Sedan länge är det även känt att det finns radikala krafter i Ryssland som anser att Sovjetunionens fall var ett katastrofalt geopolitiskt och säkerhetspolitiskt bakslag för Moskva.

Fram till 2009 fanns Finland med som en integrerad del av den Ryska federationen på ultranationalistiska Liberaldemokraternas partiemblem och så sent som för ett år sedan berättade Putins före detta rådgivare, Andrej Illiaronov, för Svenska Dagbladet att Putin har en ambition att återigen införliva vårt östra grannland i Ryssland.

– Men även betydande delar av Georgien, Ukraina, Vitryssland, de baltiska staterna samt Finland är stater där Putin anser sig ha äganderätt. Finland löd ju under Ryssland under 109 år, 1809-1917. Putins syn är att han skyddar det som tillhör honom och hans historiska föregångare, berättade Andrej för SvD.

Den ryske presidenten är en mästare på PR och propaganda, således är frågan om inte även detta kan vara regisserat av Kreml självt som ett led i den pågående europeiska propagandakrigföringen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag