Möt toppnamnen på SD:s EU-lista

Jimmie Åkesson tillsammans med partiets EU-kandidater. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 27 jan 2014 2014-01-27
E-post 0

SMÅLÄNDSK DUO Kristina Winberg är ett namn du ska lägga på minnet, hon är toppkandidaten för Sverigedemokraternas lista till EU-valet. På andraplats hittar vi Peter Lundgren. Bägge namnen var otippade på förhand.

Väljare är trötta på proffspolitiker

Det var partiledaren Jimmie Åkesson som presenterade de bägge toppkandidaterna på dagens presskonferens. Kristina Wiberg, ledamot i kommunfullmäktige i Jönköping blir Sverigedemokraternas toppkandidat.

– Våra kärnväljare finns i väldigt hög grad på landsbygden. Våra kärnväljare är också, tror jag, i väldigt hög grad trötta på proffspolitiker. Det var en av förklaringarna partiledaren gav som bakgrund till valet av de bägge smålänningarna.

Får låsa dörren till lastbilen

Ingen av de bägge politikerna har erfarenhet av politik på EU-nivå. – Det blir praktiskt taget att sätta sig i skolbänken igen och låsa dörren till lastbilen, lät andranamnet Peter Lundgren meddela med ett skratt. De frågor som ligger Peter närmast om hjärtat är  främst villkoren i transport och byggbranschen.

Tycker EU lägger sig i

Kristina Winberg förklarade för Nyheter Idag att överstatlighet i EU är en av de frågor hon vill fokusera på. – Jag tycker EU visat en tendens på att dem ska ge sig in i diskussioner om att vi ska servera surströmming, ostkaka och om vi får producera snus.

Förutom de vardagliga frågorna för en Smålänning poängterade Kristina Wiberg att nettokostnaden till EU är för hög. – Som sagt, jag är en smålänning. Jag är inte snål men jag är ekonomisk och det kan jag ta med mig.

Se vår intervju med de bägge kandidaterna nedan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag