Motstridiga budskap om Ehsan Fadakar kan resa till USA

Ehsan är besviken på USAs nya regler. Foto: Nyheter Idag / Twitter
  • Måndag 30 jan 2017 2017-01-30
E-post 107

USA Aftonbladet-profilen kan resa in till USA. Det förefaller vara det nya beskedet enligt ett pressmeddelande från den brittiska regeringen. Samtidigt säger utrikesminister Margot Wallström (S) att det förhåller sig tvärtom. – Har man dubbla medborgarskap, till exempel ett iranskt och ett svenskt, så kommer man inte in, förklarade hon i söndagens SVT Agenda.

Under söndagen berättade Nyheter Idag att Aftonbladet-profilen Ehsan Fadakar protesterar mot de nya tuffa visumreglerna i USA. Till en början var beskedet att människor med medborgarskap i en rad muslimska länder, varav Iran var ett av dom, per automatik kommer vara nekade inträde i USA. Eftersom Fadakar är född i Iran, och det är omöjligt att frånsäga sig ett iranskt medborgarskap, skulle han vara en av de personer som alltså nekas inträde.

”Svensk medborgare sen 25 år, men född i Iran. På grund av det måste jag ställa in resa till New York på onsdag. USA går utför”, twittrade han tidigare.

Men nu har ett nytt besked kommit. Enligt ett pressmeddelande från den brittiska regeringens hemsida är reglerna inte lika tuffa. Förbudet mot inresa till USA gäller enbart resenärer som åker från ett av de sju listade länderna. Ej heller ska dubbelt medborgarskap vara ett hinder, enligt pressmeddelandet. Därmed skulle Ehsan Fadakar kunna resa till New York som planerat.

Men än vågar han inte ta ut någon seger i frågan.

Wallström: ”Har man dubbla medborgarskap kommer man inte in”

Men ett rakt motsatt besked mot det som presenteras på den brittiska regeringens hemsida gav den svenska utrikesministern i SVT Agenda under söndagskvällen. Även om hon betonade att hon inte var helt säker på vad som gällde, var beskedet att det fortsatt är stopp för Fadakar att resa in till USA.

– Har man dubbla medborgarskap, till exempel ett iranskt och ett svenskt, så kommer man inte in. Det behöver vi fortfarande få definitivt bekräftat, sade hon i Agenda.

Om man får tro Wallström gäller det för Fadakar att först stämma av med den amerikanska ambassaden innan en eventuell resa till New York blir av.

– Vi råder alla som har dubbelt medborgarskap att vända sig i första hand till amerikanska ambassaden, det är där vi måste söka svaren, poängterade Wallström.

Ehsan Fadakar har själv skrivit en kolumn i Aftonbladet om de nya, ännu oklara, reglerna som väcker starka reaktioner.

”Trots att jag bott i Sverige i 28 år och varit svensk medborgare i över 25 så ses jag som en iranier i USA ögon. Det här började redan under Barack Obama. Plötsligt gällde inte ESTA-reglerna för svenskar födda i Iran med dubbla medborgarskap. Jag blev tvungen att ställa in en resa till San Fransisco och ansöka om ett visum för 150 dollar. På ambassaden blev jag förhörd, men fick till slut ett visum. Den personen som skötte förhöret insåg själv hur bisarr den här övningen är när jag berättade att jag faktiskt bott i USA under en period i mitt liv”, skriver han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag