Mp-distrikt vill byta ut både Romson och Fridolin – Lövin redo att ta över

Både Romson och Fridolin kan komma att bytas ut på Miljöpartiets kongress. Foto: Miljöpartiet
  • Torsdag 28 apr 2016 2016-04-28
E-post 219

STOCKHOLM Dramatiken i Miljöpartiet tilltar allt mer inför kongressen i Karlstad i maj då frågan om partiets framtida språkrör ska avgöras. Enligt en källa till Dagens Industri är biståndsminister Isabella Lövin redo att ta över som språkrör och Aftonbladet berättar att Norrbottens MP-distrikt vill byta ut bägge språkrör.

Pressen på Miljöpartiet är enorm inför kongressen i maj som kommer äga rum i Karlstad. En rad skandaler har skakat Miljöpartiet, med start i att före detta bostadsminister Mehmet Kaplan tvingades avgå som statsråd. Krisen gick så långt att de bägge språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson förklarat att de ställer sina platser som språkrör till förfogande.

Flera bedömare menar att manövern var ett sätt för språkrören att få ett starkare mandat att sitta kvar, eftersom tiden till kongressen är knapp och det då är svårt för valberedningen att hitta två tänkbara motkandidater. Samtidigt är det möjligt att byta ut ett av språkrören och det har spekulerats kraftigt i medier om Åsa Romson kan komma att bli ersatt av ett nytt språkrör.

Isabella Lövin beredd att ta över

Miljöpartet har en policy om att ha två språkrör, en av vardera kön. Om Romson inte får förnyat förtroende på kongressen måste hon ersättas av en kvinna. Under torsdagen meddelar Dagens Industri att de har talat med flera tunga källor som riktar kritik mot bägge språkrören.

Uppgifter till Dagens Industri gör även gällande att biståndsminister Isabella Lövin (Mp) meddelat valberedningen att hon är redo att ta över som språkrör i händelse av att hon blir nominerad. Det betyder att det finns en stark kandidat till att ersätta Romson på kongressen.

– Det handlar inte bara om den senaste veckan, det handlar om det senaste året. Inte bara om grodor, utan hela vår regeringsduglighet, säger en källa till Dagens Industri.

Om det blir så att även Gustav Fridolin inte får förnyat förtroende på kongressen är finansmarknadsminister Per Bolund favorit att ta över efter Fridolin. Men det är osäkert om Bolund är beredd att ställa upp på en sådan nominering, berättar Dagens Industri.

Ett helt distrikt vill byta ut språkrören

Tidningen Aftonbladet rapporterar att Miljöpartiets distrikt i Norrbotten vill byta ut Fridolin och Romson och istället nominera just Lövin och Bolund. Samtidigt säger Annika Eriksson, distriktets ordförande i Norrbotten, att hon har förtroende för Fridolin och Romson som statsråd.

– Vi har förtroende för Romson och Fridolin som statsråd, men de funkar inte som språkrör, säger Annika Eriksson till Aftonbladet.

Läget är något mer ovisst i andra distrikt. Distriktsordföranden i Örebro vill inte uttala sig i fråga om förtroendet för språkrören. I distriktet i Dalarna har man fortsatt förtroende för både Fridolin och Romson, men de utesluter ändå inte att de kan komma att utmanas på kongressen.

– Vi har diskuterat saken och lämnat förslag till valberedningen och stödjer Romson och Fridolin. Men vi tycker att valberedningen ska ta fram lämpliga motkandidater om det finns andra vi inte känner till. Finns det sådana är vi öppna för det, säger distriktsordförande Kerstin Lundh till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag