MP efter corona: Ge de som berörs av gymnasielagen permanenta uppehållstillstånd

Foto: FT Bild / Riksdagen
  • Måndag 6 apr 2020 2020-04-06
E-post 2039

SVERIGE Enligt en rad frivilligorganisationer slår coronakrisen hårt mot de som fått tillfälliga uppehållstillstånd genom gymnasielagen. De vill att gruppen ska få stanna permanent i Sverige, och får medhåll av Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling.

Distansundervisning och stigande arbetslöshet gör det svårt för de ensamkommande att uppnå kraven för permanenta uppehållstillstånd. Det menar en rad olika aktivistgrupper som har skrivit ett öppet brev där de uppmanar riksdag och regering att slopa kraven.

Läs mer: Efter corona: Aktivistgrupper kräver asylamnesti för afghaner

I Sveriges Radios P1-morgon får Rasmus Ling från Miljöpartiet frågan om de som ingår i den här gruppen bör få permanenta uppehållstillstånd.

– Ja, corona har ju vänt upp och ned på allt i samhället, svarar han.

– Det är fullt rimligt i den här situationen när vi har så många speciallösningar och massiva stödpaket att vi också ser över migrationspolitiken där den här gruppen drabbas orimligt hårt.

Rasmus Ling menar att reglerna bör ändras för att se till att de berörda migranterna kan stanna kvar.

– Vi behöver se över förändringar så att den här gruppen får möjlighet att stanna och inte blir utvisade på grund av det här som ingen kunde förutse.

I programmet medverkade även Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Hon nobbar idén om en amnesti och menar att det är det Miljöpartiet har velat ha hela tiden.

– Vi kan absolut inte låta konjunkturen styra vår migrationslagstiftning. Jag tycker faktiskt att Miljöpartiet och Rasmus Ling ska vara ärliga i den här diskussionen. Han har ju krävt en amnesti långt innan corona. Det här handlar ju om att Miljöpartiet står för en helt annan invandringspolitik än vad Sverige just nu behöver.

Läs även: Ungsvenskarna: Säg nej till ny amnesti

Vi behöver ditt stöd nu

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag