MP i Borås: Alla ”män” ska bort från kommunens yrken

Maskrosen är miljöpartiets symbol. Foto: Flickr.
  • Fredag 16 jun 2017 2017-06-16
E-post 822

BORÅS Ordet ”män” måste bort från alla yrkestitlar, det anser Miljöpartiet i Borås. – Språkbruket har en inverkan, vi tycker att en könsneutral beteckning som tjänsteperson, talesperson eller ombudsperson är en liten förändring att göra, men som betyder väldigt mycket, säger kommunalrådet Tom Andersson

Miljöpartisterna Tom Andersson och Hanna Bernholdsson har lagt en motion i Borås kommunfullmäktige gällande att ta bort ordet ”män” ur alla yrkestitlar. Motionen, vars titel är ”Avskaffa tjänstemän – tillsätt tjänstepersoner”, skulle därmed innebära att tjänstemännen i Borås hädanefter skulle kallas tjänstepersoner.

– Språkbruket har en inverkan, vi tycker att en könsneutral beteckning som tjänsteperson, talesperson eller ombudsperson är en liten förändring att göra, men som betyder väldigt mycket, säger kommunalrådet Tom Andersson till Borås Tidning.

LÄS ÄVEN: Miljöpartisten som ersätter Åsa Romsson i riksdagen vill ha rösträtt för bebisar

Miljöpartisterna i Borås är inte ensamma om att ge sig in i debatten om könssuffix. Ett annat ord som blivit vida omdiskuterat är ordet ”hen” som syftar till att ersätta orden ”han” och ”hon”.

Reaktionerna i sociala medier är blandade där vissa säger sig vara positiva till förslaget och andra avfärdar det som trams.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag