MP KU-anmäler Kristerssons regeringsförklaring

Bild: Riksdagen/Nyheter Idag
  • Fredag 21 okt 2022 2022-10-21
E-post 196

Miljöpartiet KU-anmäler Ulf Kristerssons regeringsförklaring för ett påstående om att Sverige blivit ”en av världens första nästan helt fossilfria industrinationer”.

– Det här är ett av de viktigaste tal som en statsminister håller. Då ska det följa de krav på korrekthet som regeringsformen ställer, säger Märta Stenevi till Aftonbladet.

Miljöpartiet slår till direkt med en KU-anmälan mot den nya statsministern Ulf Kristerssons regeringsförklaring där han sade att Sverige blivit nästan helt fossilfritt.

”Sverige mötte oljekrisen på 70-talet med en helt ny energipolitik, bröt kopplingen mellan tillväxt och ökande utsläpp och blev en av världens första, nästan helt fossilfria industrinationer” sade Kristersson.

Fel, menar Miljöpartiet, som i sin KU-anmälan hänvisar till siffror som visar att utsläpp av växthusgaser årligen uppgick till omkring 57 miljoner ton under 80-talet.

– I en tid av fake news, trumpifiering och alternativa fakta så är det ännu viktigare att en statsminister är varsam med uttryck och håller sig till sanningen och inte svepande påståenden, säger Märta Stenevi (MP) till Aftonbladet.

Läs även: SD KU-anmäler Strandhäll: ”Försöker uppenbart ljuga” om kärnkraften

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag