MP-ledamot öppnar för kartläggning av raser: ”Registrerar människor efter deras ras”

Foto: Wikipedia/Riksdagen
  • Fredag 15 mar 2019 2019-03-15
E-post 1919

STOCKHOLM Leila Ali Elmi tog det politiska etablissemanget med storm i höstens val när hon kryssade sig in i riksdagen från plats 21. Nu är hon i blåsväder efter att ha uttalat sig positivt till att föra statistik över etniciteter, berättar hon i en intervju med ETC. Nyheter Idag har talat med Miljöpartiets pressavdelning som inte har några synpunkter på Leila Ali Elmis ställningstagande. – Vi har inget kongressbeslut i frågan. Det här är Leilas egen fråga som hon driver, säger Sofia Guerrero, pressekreterare.

Allt börjar med Vänsterpartiet.

Det var förra vintern som Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Rossana Dinamarca drev igenom ett beslut på Vänsterpartiets kongress i Karlstad att V ska driva frågan om kartläggning av etnicitet – eller ”jämlikhetsdata” som trojkan valde att kalla det. I motionen skrev man att man ville kartlägga: ”etnisk tillhörighet, nationellt ursprung, hudfärg och religion eller annan trosuppfattning”.

Datan över etniciteter ska sedan användas för att motarbeta upplevda strukturella ojämlikheter.

Nu ansluter Leila Ali Elmi till Vänsterpartiets linje.

– Anledningen till att vi har kommit långt i vårt jämställdhetsarbete är att vi för statistik kring kön. Jag tror att arbetet kring diskriminering skulle vara mycket mer verkningsfullt. Och politik måste baseras på fakta – och nu saknar vi fakta. Vi vet att rasism existerar och vi vet att diskriminering finns, men vi har inga siffror på det, säger hon till Expressen.

I intervjun med Etc säger hon bland annat att alla ska kunna registrera sin etnicitet. Hon nämner USA som en förebild.

– Jag är positiv till att införa jämlikhetsdata där man registrerar människor efter deras ras. Som man har i USA till exempel. Det kan användas på fel sätt, men gör en utredning och kolla på om det systemet är något som kan funka i Sverige. I stället för att säga att rasism inte existerar och att Sverige är färgblint, det håller inte längre, säger hon till Etc.

Sofia Guerrero är pressekreterare för Miljöpartiet. Nyheter Idag ringde upp för att höra hur MP ser på Leila Ali Elmis uttalanden om att hon är positiv till ”att införa jämlikhetsdata där man registrerar människor efter deras ras”.

– Det här är Leilas egen fråga som hon driver och hon har sagt att hon tycker att det är positivt att man utreder frågan. Miljöpartiet tar inte ställning då vi inte har något kongressbeslut, säger Guerrero.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden och läs hela artikeln.

Då stöder du vår journalistik och får tillgång till allt PLUS-material!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag