MP och V vill att nyanlända ska få förstahandskontrakt i Göteborg

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 26 maj 2021 2021-05-26
E-post 1831

GÖTEBORG 180 nyanlända barnfamiljer i Göteborg kommer att behöva flytta ut från och med 1 juni och ett år framåt, rapporterar SVT Nyheter Väst. Kommunen har ordnat lägenheter åt dem under de första åren, men nu löper hyreskontrakten ut.

En del kommuner i Västra Götaland erbjuder nyanlända förstahandskontrakt, men inte Göteborg. Där får nyanlända hjälp med tillfälliga hyreskontrakt under de första fyra åren – fem år för barnfamiljer – men måste sedan fixa eget.

På måndagen fick ett medborgarförslag om att ge de nyanlända förstahandskontrakt nobben i Göteborgs fastighetsnämnd.

– Vi kan inte prioritera en grupp versus andra grupper som har samma behov, säger Mats Ahdrian (KD), ordförande i fastighetsnämnden, till SVT.

– Vi har bostadsbrist och vi har många som söker bostäder, och det gäller även för de nyanlända.

Enligt Ahdrian har 75 procent av de barnfamiljer som först kommer att förlora sina kontrakt redan skaffat nya. De som inte klarar av att skaffa egen bostad får söka hjälp hos socialtjänsten.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet ställde sig däremot bakom förslaget att omvandla de nyanländas kontrakt till förstahandskontrakt.

– Det är bättre för hela Göteborg med lyckad integration i stället för trångboddhet och förvärrad segregation, säger Emmali Jansson (MP), ledamot i fastighetsnämnden, till SVT.

– Av de som hittills flyttat ut bosätter sig de flesta i områden där det redan finns många nyanlända. Och barn behöver ett tryggt boende.

Läs även: Här är länderna där sexköp är lagligt – och argumenten för en avkriminalisering

Läs även: Det antroposofiska flummet – en överlevare berättar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag