Bah Kuhnke (MP) i debatt om migrationen till EU: ”Tio tusen tyska bögar”

Foto: EU-parlamentet
  • Fredag 13 nov 2020 2020-11-13
E-post

SVERIGE Charlie Weimers (SD) hänvisade till prognoser om att 500 miljoner människor vill invandra till EU under en debatt mellan svenska EU-parlamentariker. Det fick Alice Bah Kuhnke (MP) att gå i taket. MP-profilen avfärdade Weimers tal som skräckpropaganda.

Det bjöds under fredagen på en spänstig debatt med många minnesvärda repliker när svenska EU-parlamentariker debatterade EU:s kommande migrationspakt.

Partiernas uppställning: Abir Al Sahlani (C), Alice Bah Kuhnke (MP), Malin Björk (V), Tomas Tobé (M), Charlie Weimers (SD). Socialdemokraterna representerades av riksdagsledamoten Rickard Larsson (S).

Debatten arrangerades av EU-parlamentets kontor i Sverige. Under inledningen av debatten kallade moderatorn Markus Bonekamp migranterna som söker sig till Europa för ”flyktingar”. Migrantlägret i grekiska Moria kallades för ”flyktingläger”.

Senare under debatten uppgav moderatorn Bonekamp att det inte finns något samband mellan migration och terrorism – trots att både terroristen som halshögg Samuel Paty och terroristen som halshögg och mördade tre människor i Nice kom till Europa som migranter.

– Hur slår man död på en sådan uppfattning, för den är uppenbarligen felaktig, frågade han Abir Al-Sahlani.

– Frågar du mig så vill man förenkla verkligheten och frånta sig själv ansvaret som nationell representant, svarade Al-Sahlani som menade att många av de radikala muslimerna inte är invandrare.

– Många av de som reste ner till till exempel Irak där jag kommer ursprungligen ifrån de var ju födda och uppvuxna i Europa. Och så påstår man att det här ska vara ett invandrat problem. Nej, det är ju ett utvandringsproblem.

Al-Sahlani har fel. Enligt en rapport från Försvarshögskolan är 66 procent av de som reste ner från Sverige till IS födda utomlands. De flesta har minst en förälder som är född utomlands och i europeiska länder är det främst personer med utomeuropeisk invandrarbakgrund som gick med i IS.

Charlie Weimers (SD) fick ordet.

– I Sverige var fyra procent utrikesfödda 1960. I dag är den siffran 20 procent.

– Det finns prognoser som visar att om möjligheten fanns skulle 500 miljoner människor vilja ta sig till Europa. Det motsvarar hela EU:s befolkning, sade Weimers som tyckte att Europas kulturella och ekonomiska intressen skulle sättas i första rummet.

Alice Bah Kuhnke (MP) gillade inte vad hon hörde från Weimers.

– Charlie Weimers får stå och upprepa osanningar. Där går nästan gränsen, sade hon.

– Det låter som ett skämt. ”Tio tusen tyska bögar”. ( ”Tio tusen tyska bögar” är en sketch i radioprogrammet Hassan).

– Återigen. Det finns fakta. Låt faktan tala. 2019, förra året, var det 612 000 som ansökte om asyl i EU. 230 000 av dem fick asyl. Och det här kopplat till terror: Människor flyr från terror!

Hon passade också på att läxa upp Tomas Tobé (M) som tidigare under debatten sagt att dagens system inte fungerar och att Sverige fått ett alldeles för stort mottagande.

– Jag är beredd att kompromissa om mycket och jag är beredd att ta ansvar. Färgen på huset till exempel. Men jag kommer aldrig att kompromissa om mänskliga rättigheter, om konventioner, om lagar, om asylrätten, aldrig!

Bah Kuhnke varnade för att börja ifrågasätta tidigare förd politik.

– Vilka är vi om vi börjar backa från de grunderna för den politik vi har byggt upp, sade hon.

Det viktigaste är principerna, inte om politiken är hållbar poängterade Bah Kuhnke.

– Om det gör att det blir svårare att komma fram till en politik som bär. Ja, det må så vara. Men börjar vi backa från de grundläggande principerna, då är det ju fritt fall framåt.

Weimers kontrade med att hans siffror om 500 miljoner migranter kommer från mätbolaget Ipsos och en fransk myndighet.

– Jag skulle väl inte vara så dum att jag stod här och hittade på siffror Alice Bah Kuhnke. Skärp dig, uppmanade Weimers.

Se hela debatten här:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag