MP rasar mot EU-beslut om kärnkraft: ”Nu är vi i ett akut klimatnödläge!”
Både kärnkraft och naturgas kommer klassas som miljömässigt hållbart av EU-kommissionen enligt läckta uppgifter. Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde rasar mot beslutet, och kräver att EU-istället satsar ”på det som är verkligt hållbart”, som exempelvis vindkraft.
EU-kommissionen vill klassa kärnkraft och naturgas som miljömässigt hållbara energislag för gröna investeringar under vissa villkor, enligt uppgifter som läckt till bland annat Financial Times.
Förslaget är kontroversiellt och en kompromiss mellan kärnkraftsförespråkarna med Frankrike i spetsen och kärnkraftsmotståndarna med Tyskland i spetsen, som å sin sida vill klassa naturgas som hållbart.
– Vårt mål är att enas om en taxonomi som låter oss fortsätta vår industripolitik och vara konsekventa i övergången från fossila bränslen, sade Frankrikes president Emmanuel Macron på en pressträff tillsammans med Tysklands förbundskanslern Olaf Scholz efter det senaste EU-toppmötet innan jul, skriver TT.
I en kommentar till Sveriges Radio rasar Miljöpartiets Europaparlamentariker Jakop Dalunde mot EU-nämndens beslut.
– Nu är vi i ett akut klimatnödläge. Vi har inte längre tid med övergångslösningar utan all vår kraft måste satsas på det som är verkligt hållbart, säger Dalunde till SR.
Läs även: Tovatt (MP): ”Blåbrunt sabotage” att stoppa vindkraft
Läs även: Ny kärnkraftsteknik sågas av miljöminister Bolund (MP): ”Vindkraften är här och nu”
Tomas Tobé, Europaparlamentariker för Moderaterna, är däremot positiv till beskedet.
– Innan vi har byggt ut det förnybara så måste vi ha en trygg energipolitik. Det handlar också om att ha ett stöd från Europas medborgare för en vettig politik som både når klimatmål och ser till så vi kan behålla jobb och välstånd, säger han till SR.
EU-nämnden har tidigare beslutat att Sverige ska stödja den franska linjen om att kärnkraft ska klassas som hållbart, något den avgående statsministern Stefan Löfven vägrade gå med på i oktober förra året, då han menade att det skulle försvaga Sveriges position på EU-toppmötet enligt TT.
Hans efterträdare Magdalena Andersson svängde emellertid i frågan
– Regeringen anser att kärnkraften kan inkluderas i taxonomin. Men det innebär inte att kärnkraften automatiskt ses som hållbar. Det är mer en fråga för framtida generationer att göra den bedömningen, sade Magdalena Andersson efter sitt första möte med EU-nämnden enligt Europaportalen.