Andersson (S) svänger delvis om kärnkraften

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 17 dec 2021 2021-12-17
E-post

I oktober vägrade dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) lyda EU-nämndens beslut att stödja Frankrikes linje att räkna kärnkraft som en förnybar energikälla. Nu svänger hans efterträdare Magdalena Andersson (S) – i alla fall delvis, rapporterar Europaportalen.

Det handlar om EU:s taxonomi för energislag, där kärnkraft enligt det franska förslaget ska kunna räknas som en klimatnyttig investering. Högeroppositionen med M, KD, SD och L har majoritet i EU-nämnden, och beslutade att Sverige ska stödja det franska förslaget, vilket Löfven vägrade.

Läs även: Löfven vägrar lyda EU-nämnden om kärnkraft

I sitt första möte med EU-nämnde sade Andersson att Sveriges regering kommer stödja den franska linjen  – men med förbehåll.

– Regeringen anser att kärnkraften kan inkluderas i taxonomin. Men det innebär inte att kärnkraften automatiskt ses som hållbar. Det är mer en fråga för framtida generationer att göra den bedömningen, sade Magdalena Andersson, med hänvisning till att avfall från kärnkraft ska slutförvaras upp till 100 000 år.

Jessika Roswall (M) välkomnade att regeringen Andersson till skillnad från den föregående regeringen kommer lyda nämndens beslut, men menade att det inte räcker.

– För vår del är det fortfarande så att vi anser att statsministern ska ta upp att kärnkraften är att klassa som hållbar, sade Jessika Roswall.

Läs även: De gröna i Finland vill klassa kärnkraft som hållbar

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag