Tovatt (MP): ”Blåbrunt sabotage” att stoppa vindkraft

Bild: JakhashviliGaga/CC BY-SA 4.0/Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 16 dec 2021 2021-12-16
E-post 554

Miljöpartiet har lämnat regeringen – men nu lovar partiets energi- och klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt att partiet inte ”bara kommer stå och se på när man förnekar Sveriges gröna industrier och företag den energi de behöver, och hushållen elpriser de har råd med” i en debattartikel i Expressen

Enligt Tovatt skulle nämligen en utbyggnad av kärnkraften leda till mindre el och högre elpriser. Istället menar Tovatt att olika vindkraftsprojekt som stoppats av Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna ”tillsammans skulle bidragit med lika mycket el som all svensk befintlig kärnkraft”, vilket i sin tur ”snabbt kunnat sänka elpriset för svenska hushåll och företag markant”.

Läs även: Kommuner säger nej – över 1 200 vindkraftverk stoppade

Att stoppa vindkraftsprojekt är enligt Tovatt ”blåbrunt sabotage”, detta då ”vindkraften är ekonomiskt lönsam” vilket gör att investerare står ”på kö för att få bygga vid Sveriges bästa vindlägen”.

Enligt Tovatt är ”skillnaderna mellan partierna väldigt tydlig: blåbrun teknikpessimism med höga elpriser står mot grön framtidsoptimism med ett effektivt energisystem till lägre kostnad”.

Innan Miljöpartiet lämnade regeringen på grund av att den blågula budgeten gick igenom riksdagen var Tovatts partiledare Per Bolund miljö- och klimatminister. Sverigedemokraterna hotade med att väcka  misstroende mot Bolund på grund av hur frågan om slutförvaring av kärnkraftsavfall hanterats.

– SD:s förtroende för klimat- och miljöminister Per Bolund är förbrukat. Vi tror att det finns en majoritet som håller med oss i den här kammaren. Vi vill inte att han återkommer i en ny regering som miljö- och klimatminister, och skulle han ändå göra det kommer vi att väcka misstroende, sade Jimmie Åkesson enligt SVT.

Men istället lämnade alltså hela MP regeringen, och Bolund ersattes som miljö- och klimatminister av Annika Strandhäll (S), som meddelat att beslutet om slutförvaring av kärnkraftsavfall kommer fattas i januari.

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Läs även: DEBATT: ”Vindkraften går på anabola steroider”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag