MP slår tillbaka – vill lagstifta mot cement

Bild: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet CC BY-NC-ND 2.0/Pål-Nils Nilsson/Riksantikvarieämbetet/CC BY 2.5
  • Lördag 21 aug 2021 2021-08-21
E-post 2400

Genom att införa gränsvärden för klimatpåverkan i byggbranschen hoppas Miljöpartiet på att komma till rätta med branschens ”cementberoende”. Hjälper inte det är regeringen beredda att gå fram med tvingande lagstiftning, säger bostadsminister Märta Stenevi till Dagens Industri

Den akuta cementkrisen, som orsakades av att en dom i Mark- och miljööverdomstolen skulle stoppa Cementas kalkutvinning på Gotland från den 1 november, har avvärjts genom att regeringen gett Cementa förlängt tillstånd i åtta månader och ändrat miljöbalken tillfälligt.

Läs även: Regeringen rundar miljödomstol – Cementa får förlängt tillstånd

På presskonferensen där regeringen presenterade lösningen medverkade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP), som  inskärpte att att ”tillstånd ska bara ges om verksamheten lever upp till de krav lagen ställer”.

Men nu slår Miljöpartiet tillbaka mot cementen. Bostadsminister Märta Stenevi (MP) säger till Dagens industri att dagens svenska byggbransch är alldeles för ”cementberoende”.

– Vi har en byggtradition i Sverige som är väldigt cementberoende. Det har inte minst de senaste veckornas situation satt i blixtbelysning, säger Stenevi till Dagens Industri.

I januari nästa år träder nya regler i kraft där allt byggmaterial ska redovisa klimatavtryck. I ett nästa steg ska det införa gränsvärden för utsläpp från nybyggnationer, och där hoppas Märta Stenevi att cement kan fasas ut som material.

– Syftet är att komma till en punkt där man prioriterar de byggmaterial som har lägst avtryck, man kan till exempel börja bygga med trästommar. Det handlar om att man hittar innovationer inom andra byggmaterial som får ned utsläppen, säger Stenevi till Dagens Industri.

Om byggbranschen inte agerar tillräckligt snabbt säger Stenevi att regeringen kommer gå fram med tvingande lagstiftning mot klimatskadliga material som cement.

– Klarar inte branschen att ställa om snabbt, måste vi gå fram med tvingande lagstiftning, men min uppfattning är att branschen verkligen vill fram snabbt.

Läs även: MP om cementkrisen: ”Vi är säkra på att människan kan utveckla ett sätt att bygga utan cement”

Läs även: Hundratusentals jobb hotas när miljödomstol stoppar kalkbrytning på Gotland

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag