Regeringen rundar miljödomstol – Cementa får förlängt tillstånd

Cementas anläggning i Slite 1980. Bild: Pål-Nils Nilsson/Riksantikvarieämbetet/CC BY 2.5
  • Onsdag 11 aug 2021 2021-08-11
E-post 0

Cementa får förlängt tillstånd att utvinna kalk i Slite på Gotland ytterligare åtta månader, trots att en dom i  i Mark- och miljööverdomstolen skulle ha stoppat verksamheten den 1 november i år. Ett stopp för kalkutvinningen hade kunnat lamslå flera viktiga svenska branscher på grund av cementbrist. Därför ändrar regeringen miljöbalken tillfälligt, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff på tisdagen.

– Vi förbereder en tillfällig lagändring av miljöbalken för att avvärja eller minimera riskerna och vi jobbar samtidigt med ett antal åtgärder för att minska sårbarheten och öka cirkulariteten i hur vi i dag använder ganska ändliga resurser, säger Baylan enligt SVT.

Läs även: Hundratusentals jobb hotas när miljödomstol stoppar kalkbrytning på Gotland

Omkring 75 procent av den cement som används i Sverige kommer från cementa, och Baylan säger att den uppkomna situationen ”helt uppenbart blottat en allvarlig sårbarhet”.

Även Miljö- och klimatminister Per Bolund medverkade på pressträffen, och inskärpte att att ”tillstånd ska bara ges om verksamheten lever upp till de krav lagen ställer”.

Moderaternas näringspolitisk talesperson Lars Hjälmered välkomnar regeringens beslut.

– Regeringen gör nu det som är nödvändigt och som både Moderaterna och andra i riksdagen har krävt för att få lite andrum. Dock så är det ingen långsiktig lösning för hur vi säkrar cement till industrin, säger Hjälmered till SVT.

Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb säger till SVT att beskedet är välkommet, men inte tillräckligt.

– Det här är inte ett svar för hela försörjningsutmaningen för cementindustrin som vi ser i Sverige utan då behöver vi se ytterligare besked från politiken, säger Comstedt Webb till SVT.

Läs även: MP om cementkrisen: ”Vi är säkra på att människan kan utveckla ett sätt att bygga utan cement”

Läs även: Gruvjätten Boliden om svenska myndigheter: ”Motsätter sig att verksamheten ska bedrivas överhuvudtaget”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag