MP om cementkrisen: ”Vi är säkra på att människan kan utveckla ett sätt att bygga utan cement”

Bild: Bild: Pål-Nils Nilsson/Riksantikvarieämbetet/CC BY 2.5/Faksimil Facebook.
  • Lördag 31 jul 2021 2021-07-31
E-post 2895

Miljöpartiet på Gotland är ”säkra på att människan kan utveckla ett sätt att bygga utan cement”. Det skriver partiet i ett inlägg på Facebook med anledning av den cementkris som utlöst av en dom i Mark- och miljööverdomstolen som kommer stoppa Cementa från att utvinna kalk på Gotland, vilket hotar hundratusentals svenska jobb inom bland annat byggbranschen och gruvnäringen.

Den senaste tiden har cementkrisen som utlösts av att en dom i Mark- och miljööverdomstolen kommer stoppa Cementas kalkbrytning på Gotland fått stor uppmärksamhet.

Om domen står fast kommer Cementas kalkbrytning tvingas upphöra i november i år, vilket riskerar att drabba byggbranschen och gruvnäringen men också en rad andra branscher, och hotar hundratusentals arbetstillfällen.

Läs även: Hundratusentals jobb hotas när miljödomstol stoppar kalkbrytning på Gotland

Läs även: Gruvjätten Boliden om svenska myndigheter: ”Motsätter sig att verksamheten ska bedrivas överhuvudtaget”

Nu kommenterar Miljöpartiet på Gotland domen och den följande cementkrisen. I en insändare publicerad i tidningen Hela Gotland, som MP på Gotland även publicerat på Facebook, skriver Katarina Krusell från regionstyrelsen och Ola Matthing, som är gruppledare, bland annat att ”Vi är säkra på att människan kan utveckla ett sätt att bygga utan cement”.

”Vi tror att de byggföretag som vill vara med och bygga framtidens Sverige, är de som bäst klarar av klimatneutralt byggande. Återvinning kommer att bli en framtidsbransch för dem som är framsynta nog. Det är där vi måste satsa på forskning och lägga resurser” skriver MP på Gotland också, och menar att det enbart är ”de 225 personerna som är anställda på Cementa som drabbas”.

Men andra är av annan åsikt. I en debattartikel i Expressen kräver 11 verkställande direktörer på olika handelskammare att Sveriges regering ska ”agera skyndsamt för att undvika en cementkris som hotar Sveriges omstart, svensk industri och jobb i hela landet liksom den gröna omställningen”.

Läs även: Miljöpartiets vänstersväng: högre skatter och bidrag

Läs även: Miljöpartiet bekämpar ”bilnormen” – vill ha skatt på parkering vid köpcenter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag