MP under spärren i Novus för femte mätningen i rad

Bild: Bengt Nyman/CC BY 2.0/Sveriges riksdag
  • Lördag 9 apr 2022 2022-04-09
E-post 4178

Förändringarna är små i den senaste mätningen från SVT/Novus. Men inga nyheter är dåliga nyheter för Miljöpartiet, som hamnar under riksdagsspärren för femte Novus-mätningen i rad.

Partiet ökar med 0,1 procentenheter, vilket ger ett resultat på 3,3 procent, alltså 0,7 procentenheter under riksdagsspärrens 4 procent.

– MP är inte statistiskt säkerställt under spärren, men det ser illa ut när man är på fel sida av strecket. Det är femte undersökningen i rad och det skapar en ökad osäkerhet, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Läs även: Kalldusch för KD och C i Sentio – SD och S ökar

Det går inte bättre för bottenkonkurrenten Liberalerna, vars partiledare Nyamko Sabuni avgick på fredagen. Med 2,1 procent – samma resultat som i förra mätningen, ser fortsatta riksdagsmandat avlägsna ut för L.

– Liberalerna har i princip aldrig legat så illa till. Det är bara vid ett fåtal tillfällen i början av mandatperioden som de varit över riksdagsspärren, säger Sjöström.

Den största förändringen i mätningen är att Sverigedemokraterna tappar 0,7 procentenheter. Samtidigt ökar Kristdemokraterna med 0,6 procentenheter medan Moderaterna ökar med 0,3 procentenheter.

På den rödgröna sidan tappar Vänsterpartiet 0,6 procentenheter medan Socialdemokraterna och Centerpartiet står still.

Läs även: Sämsta stödet för SD sedan 2017 i Aftonbladet/Demoskop

Novus opinionsmätning för april

3983 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har svarat på undersökningen genom  telefon, SMS och post. Skillnad sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna     32,0 (+/-0)

Moderaterna                  21,5 (+0,3)

Sverigedemokraterna  18,7 (-0,7)

Vänsterpartet                 8,3 (-0,6)

Centerpartiet                 6,8 (+/-0)

Kristdemokraterna      5,7 (+0,6)

Miljöpartiet                   3,3 (+0,1)

Liberalerna                   2,1 (+/-0)

Övriga  partier              1,6 (+0,3)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag