MP utanför riksdagen i Aftonbladet/Demoskop – stödröstare går tillbaks till V

Bild: Sveriges riksdag/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 6 okt 2022 2022-10-06
E-post 472

Miljöpartiet tappar 1,3 procentenheter jämfört med valresultatet och hamnar utanför riksdagen i oktober månads mätning från Aftonbladet/Demoskop, som är den första sedan valet. Även Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna backar, medan Socialdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet går fram i mätningen.

”Förklaringen till MP:s snabba väljartapp sedan valet är att taktikröstare som i själ och hjärta är vänsterpartister har återvänt till moderpartiet” skriver Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin.

”I valet stödröstade de på de gröna för att stärka det rödgröna blocket som kraftigt försvagats om MP tvingats lämna riksdagen. Nu behövs det inte längre” fortsätter hon.

För Centerpartiet fortsätter väljarkrisen. Partiet fick ett lägre valresultat än man hoppats på, och befinner sig i limbo efter Annie Lööfs avgång.

– Det är väldigt intressant att se C, som backar i den här mätningen, från det valresultat som man hade som var sämre än valresultatet 2018  säger Karin Nelson, vd på Demoskop, till Aftonbladet.

– Vi ser i den här mätningen att de väljarna går nästan uteslutande till socialdemokraterna, och är ett skäl till att S ökar i den här mätningen,

– Väljarna i undersökningen uttrycker att man inte vet var C kommer att ta vägen nu när man ska välja ny partiledare, då känns S som ett säkert alternativ.

Aftonbladet demoskops mätning i oktober

Skillnad sedan valresultatet inom parentes.

Socialdemokraterna 31,6 (+1,3)

Moderaterna 20,8 (+1,7)

Sverigedemokraterna 19,3 (-1,3)

Vänsterpartiet 8,1 (+1,4)

Centerpartiet 5,8 (-0,9)

Liberalerna 4,7 (-0,1)

Kristdemokraterna 4,7 (-0,6)

Miljöpartiet 3,8 (-1,3)

Övriga partiet 1,2 (-0,3)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag