MP vill ge migranter förstahandskontrakt i Göteborg

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Fredag 20 sep 2019 2019-09-20
E-post 1319

GÖTEBORG 2 700 migranter kan bli hemlösa när kontrakten på deras genomgångslägenheter, som öronmärkts för nyanlända migranter, löper ut. MP i Göteborg vill lösa problemet genom att ge migranterna permanenta förstahandskontrakt.

2 700 migranter i Göteborg kommer behöva flytta ut ur sina så kallade genomgångslägenheter, 1 200 stycken sammanlagt, under de kommande åren.

Fastighetskontoret varnar i en rapport för att många migranter kan bli hemlösa när kontrakten, som skrivits på fyra år, löper ut.

”Exempel på risker är ökad hemlöshet, försämrade uppväxtvillkor för barn som blir utan bostad, ökade kostnader för köpta boendeplatser och en försvårad integrationsprocess”, skriver Fastighetskontoret i rapporten.

Läs även: ”Alarmerande” bostadsbrist för unga – då får nyanlända förtur

Nu vill Miljöpartiet i Göteborg lösa problemet genom att ge migranterna permanenta förstahandskontrakt, rapporterar Göteborgsposten.

Meningen är att lägenheterna i fråga ska gå till andra, nyanlända migranter, men Emmali Jansson (MP), fastighetsnämndens andre vice ordförande, menar att det kan lösas på andra sätt.

– Vi tycker att folk ska kunna få bo kvar. Vi tror att det är bra för de som bor, men också för samhället i stort, bättre för integrationen. Här är ju någon som bott här i fyra år, man har hunnit skaffa ett nätverk, med grannar, skola och kompisar. Sen är det stora problemet att det saknas bostäder för alla generellt sätt, säger Emmali Jansson (MP) vice ordförande i fastighetsnämnden, till SVT Nyheter Väst.

Kommunalrådet Elisabet Lann (KD) menar dock att lägenheterna behövs för nyanlända migranter.

– De bostäderna är ju avsedda för den gruppen och då måste vi kunna erbjuda dem. Det går ju kanske att titta på att förlänga till exempel för barnfamiljer. Men en generell förlängning tror jag blir väldigt svårt för vi har inte bostäderna i staden. Det är många som behöver bostäder, säger Lann till SVT.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag