MP vill höja ersättningen till asylsökande: ”Väldigt låg”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 11 aug 2021 2021-08-11
E-post

SVERIGE Dagersättningen till asylsökande har legat på samma nivå i 27 år, och vissa menar att den inte räcker till. Från Miljöpartiets sida tycker man att det är dags för en höjning.
– Det har inte prioriterats och jag tycker att det är beklagligt, säger talespersonen Rasmus Ling.

Den som söker asyl i Sverige och inte kan försörja sig själv kan få ekonomiskt stöd av Migrationsverket.

Bland annat kan asylsökande få dagersättning som för en ensamstående vuxen ligger på 71 kronor per dag. För barn, och vuxna som delar hushållskostnader, är ersättningen lägre.

Sveriges Radio rapporterar att nivån på dagersättningen inte har ändrats sedan 1994, samtidigt som priserna för olika varor har stigit.

Från välgörenhetsorganisationen Röda Korsets sida märker man av en allt större efterfrågan från asylsökande, som behöver hjälp med grundläggande saker som mat och kläder.

SR rapporterar att Miljöpartiet och Vänsterpartiet har lyft frågan om att höja dagersättningen men inte fått gehör från någon regering.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) tackar nej till en intervju med SR, som i stället får prata med Rasmus Ling, MP:s migrationspolitiska talesperson.

Ling berättar att hans parti har stött på motstånd när frågan tagits upp i regeringens budgetförhandlingar.

– Det har inte prioriterats och jag tycker att det är beklagligt, för det är väldigt låg ersättning, säger Ling till SR.

Läs även: Familj utpressades av gäng – tvingades fly: ”Som ett krig under ytan”

Läs även: ”Det är något märkligt med hur människor har vant sig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag