MP vill upprätta rasregister – för att motverka rasism

Bild: Tommy Winterskiöld Vestlie/CC BY-SA 2.0
  • Lördag 11 nov 2023 2023-11-11
E-post

Inför Miljöpartiets partikongress har partistyrelsen tagit fram ett antirasistiskt program, där man bland annat föreslår ett register om svenska medborgares etnicitet och religion i syfte att motverka rasism, rapporterar Dagen

”Vårt mål är att rycka upp rasismen med rötterna och förpassa den helt till historien”, skriver MP när förslaget till ny antirasistisk politik presenteras.

Rasismen ska enligt ett av förslagen motverkas genom att Statistiska centralbyrån, SCB, ska få i uppdrag att samla in så kallad jämlikhetsdata om svenska medborgares etnicitet och religion.

Statistiken ska sedan användas för att motverka rasism och diskriminering, exempelvis vid anställningar och lönesättning.

Förslaget har tidigare lagts fram av enskilda miljöpartister i riksdagen, men mötts av häftig kritik mot att staten ska börja föra statistik baserad på etnicitet och religionstillhörighet.

I det föreslagna antirasistiska handlingsprogrammet ingår också att ändra grundlagen för att kunna förbjuda rasistiska organisationer, att kriminalisera förnekandet av Förintelsen och andra folkmord, samt en återgång till permanenta uppehållstillstånd som en del av ett helhetspaket mot rasism.

MP:s partiledning föreslår även att bolag och offentliga verksamheter ska ”gå igenom sin koloniala och rasistiska historia för att undersöka dess påverkan på nuvarande verksamhet”.

Läs även: Stenevi rasar mot MP-läckor: ”Får räcka med dumheter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag