MP:s nya språkrör lovar samma migrationspolitik: ”Vi står fasta vid det här valet”

Märta Stenevi (MP) Foto: SVT
  • Måndag 1 feb 2021 2021-02-01
E-post 1115

STOCKHOLM På söndagen valdes Märta Stenevi till nytt språkrör för Miljöpartiet bredvid Per Bolund. I SVT:s Agenda gav hon besked om att partiets politik ska breddas. Men migrationspolitiken ligger fast. – Vi har fortfarande samma bild av behovet att ge skydd åt de som flyr undan krig och förföljelse. Andra partier har flyttat sig. Så är det, sade Stenevi.

Under en digital extrakongress på söndagen blev Märta Stenevi vald till nytt språkrör efter Isabella Lövin för Miljöpartiet med 54 procent av rösterna före Rebecca Le Moine (21), Elin Söderberg (17) och Annika Hirvonen (10).

Stenevi har som ambition att bredda partiet berättade hon på en pressträff efter att hon blev vald. I en intervju i SVT:s Agenda senare på söndagskvällen utvecklade hon resonemanget där hon konstaterade att  man ”inte deltar tillräckligt i samtalet om alla andra frågor”. Stenevi nämnde skolfrågan som ett exempel och menar att man vill föra in ett grönt perspektiv i fler frågor än klimatfrågan.

Att partiet ska bredda sig innebär inte att man ska lägga om politiken i en av de stora profilfrågorna migration. Märta Stenevi tycker att migrationsfrågan är viktigare än om det går bra för MP.

– Migrationsfrågan har blivit väldigt laddad och polariserande. Jag tycker att Henriks (Henrik Oscarsson, statsvetare, reds anm) framförallt hur [det politiska ] landskapet har förflyttat sig är intressant. Men i grund och botten måste vi komma ihåg att det här handlar inte om våra siffror, sade Märta Stenevi.

– Migrationsfrågan handlar om oerhört utsatta människor. Vi står fasta vid det här valet. Vi har fortfarande samma bild av behovet att ge skydd åt de som flyr undan krig och förföljelse. Andra partier har flyttat sig. Så är det.

Till sommaren ska en ny migrationslag antas. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har i en komplettering till det ursprungliga förslaget till migrationslag vidgat möjligheterna för migranter att få stanna i Sverige utan asylskäl genom att byta ut ordet synnerligen ömmande skäl till särskilt. Synnerligen innebär på juridikspråk extrema fall, medan särskilt är mer omfattande.

Migrationsverket skriver i sitt remissvar att ändringarna innebär att invandringen inte är reglerad och att Sverige åter kan bli en magnet för migranter. Samt att vi kan få se en ökning av illegala invandrare.

Ändringar i lagstiftningen som innebär att andra än skyddsbehövande får ökade möjligheter att beviljas uppehållstillstånd inifrån landet utgör undantag från den grundläggande principen om reglerad invandring. Detta skulle kunna innebära att incitamenten att använda irreguljära sätt att ta sig till Sverige ökar. I analysen behöver också frågan om hur den föreslagna lagändringen kan påverka incitamenten att stanna i Sverige efter ett lagakraftvunnet avlägsnandebeslut beaktas.

Läs även: Grundaren vill införa rasbaserade skadestånd – nu hyllas BLM av Linde (S): ”Fredliga medel”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag